10-12 yaş grubu yüzücülerde yüzme egzersizlerinin motor beceriler ve solunum fonksiyonlarına etkisi ile bu özellikler arasındaki ilişkinin incelenmesi - Bülbül, Özcan (Muş Alparslan Üniversitesi, 2025)
Bu tez çalışması; düzenli yüzme egzersizi yapan 10-12 yaş grubu öğrencilerde yüzme egzersizlerinin motor beceriler ve solunum fonksiyonlarına etkisi ile bu özellikler arasındaki ilişkinin incelenmesini amaçlamaktadır. Çalışmaya, düzenli yüzme egzersizi yapan 20 öğrenci ve 20 sedanter öğrenci olmak üzere toplamda 40 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Öğrencilere antropometrik ölçümler, çeşitli motorik performans testleri (otur-eriş, 20 m sürat, Illinois çeviklik, dikey sıçrama, 6 dakika yürüyüş, şınav, mekik, flamingo denge) ve spirometre cihazı aracılığıyla solunum fonksiyon testleri uygulanmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS programı kullanılmış, verilerin dağılımının normallik göstermemesi sebebiyle gruplar arası karşılaştırmalarda Mann Whitney U testi; değişkenler arası ilişkilerin incelenmesinde ise korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, motor beceriler ve solunum fonksiyonları ölçümleri karşılaştırıldığında yüzme egzersizi yapan öğrencilerin lehine istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu göstermektedir (p <0.05). Özellikle esneklik, çeviklik, sürat, dayanıklılık ve denge testlerinde yüzme egzersizi yapan öğrencilerin lehine belirgin farklar tespit edilmiştir. Ayrıca motor beceriler ile solunum fonksiyonları arasında cinsiyet ve grup türüne göre farklılık gösteren anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar, düzenli yüzme egzersizlerinin çocuklarda hem motor gelişim hem de solunum fonksiyonları üzerinde olumlu etkiler yarattığını göstermektedir. Bu bulgular doğrultusunda, yüzmenin çocuk gelişiminde temel bir fiziksel aktivite olarak teşvik edilmesi önerilmektedir.

This thesis study aims to examine the effects of swimming exercises on motor skills and respiratory functions in 10-12 age group students who do regular swimming exercises and the relationship between these features. A total of 40 students, 20 of whom did regular swimming exercises and 20 of whom were sedentary students, participated in the study voluntarily. Anthropometric measurements, various motor performance tests (sit-reach, 20 m sprint, Illinois agility, vertical jump, 6-minute walk, push-ups, sit-ups, flamingo balance) and pulmonary function tests using a spirometer were performed. IBM SPSS program was used to analyze the data, Mann Whitney U test was used for comparisons between groups due to the non-normality of the distribution of the data, and correlation analysis was used to examine the relationships between variables. As a result of the research, when motor skills and respiratory function measurements are compared, it is shown that there is a statistically significant difference in favor of students who do swimming exercises (p <0.05). Significant differences were found in favor of students who did swimming exercises, especially in flexibility, agility, speed, endurance and balance tests. In addition, significant relationships were found between motor skills and respiratory functions that differed according to gender and group type. The results obtained show that regular swimming exercises have positive effects on both motor development and respiratory functions in children. In line with these findings, it is recommended that swimming should be encouraged as a basic physical activity in child development.
Investigation of the effects of swimming exercises on motor skills and respiratory functions i̇n 10-12 age group swimmers and the relationship between these features
Keywords: Spor; Sports