Kronik Hastalığa Sahip Hükümlülerin/Tutukluların Kronik Hastalık Bakımları ve Hemşirelik Bakım Algılarının Değerlendirilmesi - Özalp, Cemal (My University, 2025)
Amaç: Bu araştırmada kronik hastalığa sahip hükümlü/tutukluların kronik hastalık bakımını değerlendirilmesi ve hemşirelik bakım algılarının incelenmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı türde olup, 4 Aralık 2022- 4 Mart 2023 tarihleri arasında Artvin Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda araştırmaya katılmayı kabul eden 45 hükümlü/tutuklu hasta ile yürütüldü. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Kronik Hastalık Bakımını Değerlendirme Ölçeği, Hastanın Hemşirelik Bakımını Algılayışı Ölçeği kullanıldı. Bulgular: Kronik hastalığı olan hükümlülerin/tutukluların %35.6’sının kardiyoloji hastalığa sahip, %44.4’ünün 1-3 yıldır tanı almış, %97.8’inin ilaç kullanmakta olduğu ve %60'ının hastanede 15-30 gün arası kaldığı belirlendi. Hastanın Hemşirelik Bakımını Algılayışı Ölçeği puan ortalaması 62.55±17.56 ve Kronik Hastalık Bakımını Değerlendirme Ölçeği puan ortalaması 3.68±1.34 olarak belirlendi. Hemşirelik Bakımını Algılayışı Ölçeği ve Kronik Hastalık Bakımını Değerlendirme ölçek puanları arasında pozitif yönde güçlü bir ilişki bulundu. Sonuç: Bu çalışma, kronik hastalığı olan hükümlülerin hemşirelik bakımına yönelik algılarının ve memnuniyet düzeylerinin yüksek olduğunu göstermiştir. Bu bulgular, hemşirelik bakımının kalitesinin, kronik hastalıkların yönetiminde önemli bir rol oynadığını ve bakım süreçlerinin iyileştirilmesinin sağlık sonuçlarını olumlu yönde etkileyeceğini ortaya koymaktadır.
Evaluation of Chronic Disease Care and Nursing Care Perceptions of Convicts/Detainees with Chronic Diseases
Keywords: Kalp ve Kalp Damar Sistemi; Hemşirelik