Georg Wilhelm Friedrich Hegel ve Karl Marx’ın Düşüncesinde Devlet Kavramı - Ergüç, Veysel (My University, 2023)
Amaç: Bu metnin amacı, Georg Wilhelm Friedrich Hegel’in ve Karl Marx’ın düşüncesinde yer verdikleri devlet tasavvurunun karşılaştırmalı biçimde analiz edilmesidir. Tasarım/Yöntem: Georg Wilhelm Friedrich Hegel ve Karl Marx’ın düşüncelerinde yer verilen devlet kavramının analiz edilebilmesi için söylem analizine başvurulacaktır. Gerek Hegel’in gerekse Marx’ın düşüncesinde yer verilen devlet mefhumunun iktidar ile bağlantılı kılınmasından yola çıkarak söylem analizi çalışma kapsamında tercih edilmiştir. Metne odaklanan, metnin içerisindeki söylemin iktidar, ideoloji ve bilgi gibi durumlar tarafından şekillendiğinin ileri sürüldüğü söylem analizi kapsamında Hegel ve Marx’ın devlete ilişkin düşüncesi mercek altına alınacaktır. Çalışma kapsamında birincil ve ikincil kaynaklara başvurulacaktır. Bulgular: Georg Wilhelm Friedrich Hegel’in Tanrı’nın yeryüzündeki yansıması, Karl Marx’ın ise egemen sınıfın baskı aracı olarak tanımladığı devlet, Hegel’e göre bireyi özgürleştirirken, Marx’a göre ise bireyi ve toplumu bütünüyle bağımlı bir organizmaya dönüştürmektedir. Hegel’in düşüncesinde akılsal bir varlığa denk düşen devletin Marx’ın tahayyülünde çıkar odaklılık olarak tecessüm ettiği ifade edilecektir. Sınırlılıklar: Metin kapsamında Georg Wilhelm Friedrich Hegel ve Karl Marx’ın düşüncesine odaklanmış olmanın neredeyse tek başına bir çalışma konusu olmaya denk düştüğü dikkate alındığında temel sınırlılık, salt devlete odaklanmaktır. Özgünlük/Değer: Gerek Hegel’in gerekse Marx’ın devlete ilişkin olarak geliştirdikleri düşüncenin açığa çıkarılması amacı doğrultusunda hareket edilmesi metnin özgün yanı olarak belirmektedir.
Keywords: Devlet; Karl Marx; Georg Wilhelm Friedrich Hegel; akli olma; çıkar.