Görme Yetersizliği Olan Öğrencilere Yönelik Geliştirilen Fen Etkinliklerinin Analizi: Madde ve Isı - Kızılaslan, Aydın; Zorluoğlu, Seraceddin Levent; Sözbilir, Mustafa; Teke, Dilek (Muş Alparslan Üniversitesi, 2020)
In this study, the activities and materials prepared by taking into account the needs of the students with visual impairment were analysed. The case study was used in the study. The study group consisted of two blind and five low vision students. The Science Activity Observation Form Activity Evaluation Dimension (SAFED) was used as the data collection tool. In-class observations were made using SAFED and the realization of the steps in the form was determined. The study was carried out in three steps. At first step the learning needs of the students with visual impairment were determined for the ’Matter and Heat’ unit. At second step, efficiency and materials were developed. At third step, these teaching materials and activities were evaluated. Since the data were analysed by taking into consideration the steps in SAFED. Data was subjected to descriptive analysis. According to the results, it was determined that the activities and activity materials prepared for the purpose of teaching the students in the ‘Matter and Heat’ unit effectively provided many of the criteria determined teaching, learning, functionality and usability dimensions.

Bu çalışmada görme yetersizliği olan öğrencilerin ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlanan etkinlik ve materyallerin analizi yapılmıştır. Çalışmada durum çalışması kullanılmıştır. Çalışma grubu iki kör ve beş az gören öğrenciden oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Fen Etkinlik Gözlem Formu Etkinlik Değerlendirme Boyutu (FEGFEDB) kullanılmıştır. FEGFEDB kullanılarak ders içi gözlemler esnasında form doldurulmuş ve formda yer alan basamakların gerçekleştirilme durumları tespit edilmiştir. Çalışma üç basamakta gerçekleştirilmiştir. I. basamakta görme yetersizliği olan öğrencilerin ‘Madde ve Isı’ ünitesine yönelik öğrenme ihtiyaçları tespit edilmiştir. II. basamakta ihtiyaçlar dikkate alınarak etkinlik ve materyaller geliştirilerek uygulaması yapılmıştır. III. basamakta ise bu öğretim materyal ve etkinliklerinin değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler, FEGFEDB’de yer alan basamaklar dikkate alınarak analiz edildiğinden dolayı veri analizi betimsel analiz dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Veri analiz sonuçlarına göre ‘Madde ve Isı’ ünitesinde yer alan kavramların öğrencilere etkili bir şekilde öğretilmesi amacıyla hazırlanan etkinliklerin ve etkinlik malzemelerinin öğretim, öğrenme, işlevsellik ve kullanışlılık boyutlarında belirlenen ölçütlerin pek çoğunu sağladığı tespit edilmiştir.
Analysis of Science Activities Developed for Students with Visually Impaired: Matter and Heat
anemon
Keywords: Materials; Science Activities; Science Education; Students with Visually Impaired; Görme yetersizliği olan öğrenciler; Fen Eğitimi; fen etkinlikleri; fen materyalleri