Kurmacanın Gerçekliği: Bir Adam Yaratmak Tiyatrosu’nda Kurgu Meselesi - Süphandağı, İsmail (My University, 2020)
Necip Fazıl Kısakürek, Bir Adam Yaratmak tiyatrosunda esas meseleolarak kurgu ve yaratma arasındaki ilişkiyi merkeze alır. YaratmanınAllah’a ait olduğunu savunur ve insanın kurgu yoluyla yaratmayayeltenmesini tenkit eder. Eser savunduğu tezin aksine davranarak kurgusaldüzlemde bir adam yaratır ve böylece kendi içinde bir çelişkiye düşer.Çelişki, eserin iç dinamiğini oluşturan unsurlardan biri olarak karşımızaçıkar. Tiyatro, karakterleri ve temi itibariyle yazarın hayatından büyükölçüde izler taşır. Bu yönüyle eser yazar merkezli eleştiri kuramlarıaçısından tahlil edilebilir ve edilmiştir. Bununla birlikte eserin fikrî zeminitibariyle ortaya attığı kurgu sorunu da birçok bakımdan tartışma konusuolmuştur. Çalışma bu bağlamda kurgusal olarak yaratıcı gibi davranmanın,itikadî manada herhangi bir düşünceye bağlı kalmaksızın, eserde hangigerekçelerle olumsuzlandığı üzerine yoğunlaşacaktır. Bununla birliktekurguya ünsiyetli bir zihniyet yapısı ile “ben”in tecrübesini aradan çekerekanlatısını oluşturan bir zihniyet yapısı arasındaki fark da kurgu meselesiüzerinden irdelenecektir.

In the 'Bir Adam Yaratmak' (Creation of a Man, 1938) drama, as the main issue Necip Fazıl Kısakürek focuses on the relationship between fiction and creation.The writer argues that the concept of creation belongs to Allah and criticizes man's attempt to create through fiction. Unlike the thesis that drama defends, it creates a man on a fictional ground, and thus becomes a contradiction in itself. Conflict appears as one of the elements that make up the inner dynamics of the drama. The drama has a great deal of traces from the life of the writer in terms of its characters and theme.In this respect, the drama can be analyzed in terms of author-centered critical theories. However, the problem of fiction posed by the drama on an intellectual basis has been the subject of discussion in many respects.In this context, the study will focus on the reasons for negation on acting fictitiously creative in the drama regardless of any thought in the ideological conceptual manner. Besides, the difference between a mindset with intimate knowledge adjustment on fiction structure and a mindset structure that creates its narrative by pulling the term self-experience away will also be examined through the issue of fiction/fact is examined.
Reality of Fiction: At the "Creation of a Man" Theater Fiction Issue