Hemşireler için Klinik Akıl Yürütme Yeterlilik Ölçeği’nin Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması - Özalp, Cemal (Mersin University, 2024)
Amaç: Çalışma Hemşireler İçin Klinik Akıl Yürütme Yeterlilik Ölçeği’nin Türkçe geçerlik ve güvenirliğini yapmak amacıyla yapıldı. Yöntem: Metodolojik tipte oluşturulan çalışma, bir üniversite hastanesinde çalışan 304 hemşire ile yürütüldü. Çalışmanın verileri; ‘Bireysel Bilgi Formu’ ve ‘Hemşireler İçin Klinik Akıl Yürütme Yeterlilik Ölçeği’ kullanılarak toplandı. Bulgular: Kapsam Geçerlik İndeksi her sorunun 0.80’in üzerinde olduğu saptandı. Ölçeğin KMO değeri 0.895 ve Bartlett Sphericity testi anlamlıdır (χ2 = 2581.802, p<0.001). Her bir faktör için bakılan AVE değerleri (0.41-0.47) arasında olduğu saptandı. CR değerlerinin (0.77-0.91) arasında olduğu saptandı. Ölçeğin düzeltilmiş madde-toplam korelasyonları 0.381 ile 0.645 arasında olduğu ve iyi bir iç tutarlılığa sahip olduğunu göstermektedir. Ölçeğin tüm maddelerinin güvenirlik katsayısı 0.90 olduğu ve alt boyutların Cronbach α değerleri 0.81 ile 0.86 arasında olduğu belirlendi. Sonuç: Ölçeğin hemşireler için geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu sonucuna varıldı.
Turkish validity and reliability study of the Clinical Reasoning Competency Scale for nurses
Keywords: Hemşirelik; klinik akıl yürütme; yeterlilik; geçerlik; güvenirlik