Marshall-Lerner Koşulunun Türkiye Ekonomisinde İncelemesi: 1950-2000 Dönemi - Bakan, Sumru; Akkaya, Onur (Muş Alparslan Üniversitesi, 2018)
The date of the firstdevaluation in Turkey's economy is seen as 1946. After this date, we see thatthe Turkish lira was devalued according to economic needs at various periods.In fact, it is much more important to make a gain to the country depending on itseffect after it is made much from the devaluation. This gain is expected toincrease the country's exports and reduce existing imports. The occurrence ofthis condition is due to Marshall-Lerner condition. In this context, workingwith Marshall-Lerner condition of literature and the theoretical framework inlooking, Turkey and her trading partners 1950-2000 year data with the importand export equation obtained in the light of the Marshall-Lerner condition isexamined.

Türkiye ekonomisinde ilk devalüasyonun yapıldığı tarih1946 yılı olarak görülmektedir. Devalüasyon sonrasında ülkenin ihracatınıartırması ve mevcut ithalatını azaltması şeklinde olması beklenir. Bu durumunoluşması ise marshall-lerner koşulunabağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Çalışmada, Türkiye ve Türkiye'nin dış ticaretortaklarının 1950-2000 yıllarında sabit döviz kuru rejimine yakın olduğuveriler ışığında elde edilen ithalat ve ihracat denklemi ile marshall-lernerkoşulu incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre marshall-lerner koşulundasağlıklı bir devalüasyonu gösteren ithal ve ihraç malları talep esnekliklerinintoplamının 1’den büyük durumunun zayıf bir değerle geçildiği görülmektedir.Ayrıca, Türkiye’nin ihraç malları fiyat elastikiyeti () değeri teoride beklenen değerden (beklenen değer1’den büyük olması) daha düşük çıktığı görülmüştür. Bunun sonucu olarakTürkiye’nin ürettiği ihraç mallarının daha çok inelastik mallar (() (0.74) < 1 ) olduğunu söyleyebiliriz.
Testing Marshall-Lerner Conditions for Turkey: 1950 to 2000
anemon
Keywords: Marshall-Lerner Condition; Devaluation; Turkish Econom; Marshall-Lerner Koşulu; Devalüasyon; Türkiye Ekonomisi