Yerli Yapım Bir Çizgi Filmin Toplumsal Cinsiyet Rolleri Açısından İncelenmesi: Pırıl - Duman, Ayşenaz Ekin; Koçtürk, Nilüfer (Muş Alparslan Üniversitesi, 2021)
Bu araştırmanın amacı Pırıl çizgi filminin toplumsal cinsiyet rolleri açısından incelenmesidir. Nitel araştırma özelliği taşıyan çalışmada Pırıl çizgi filminin yayınlanan tüm bölümleri (n = 30) incelenmiş, veriler içerik analizi ile analiz edilip sayısallaştırılmıştır. Analiz sürecinde yüzdeler arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığı, iki yüzde arasındaki farkın önemliliği testi ile belirlenmiştir. Bulgulara göre meslek grupları ve oyun/oyuncak seçimi açısından cinsiyetler arasındaki yüzde farkları erkek karakterlerin lehine anlamlı iken; anne/baba karakterlerinin günlük yaşam faaliyetleri bakımından yüzde farkları kadınların lehine anlamlıdır (p <.05). Diğer kodlamalar (örn., isimlerin çağrıştırdığı anlamlar) yönünden cinsiyetler arasındaki yüzde farkları anlamlı değildir (p >.05). Bu bağlamda Pırıl çizgi filminin meslek grupları, oyun ve oyuncak seçimi, günlük yaşam faaliyetleri yönünden geleneksel toplumsal cinsiyet rollerini sürdürmekte olduğu belirlenmiştir.

The aim of this study is to examine the cartoon “Pırıl” in terms of gender roles. In this qualitative study, all published episodes of the cartoon Pırıl (n = 30) were examined, the data was analyzed with content analysis. According to the findings, while percentage difference between the genders in terms of occupational groups and choosing games / toys was significant in favor of male characters, percentage differences of mother/father characters in terms of daily life activities were significant in favor of women (p < .05). In this context, it was determined that the cartoon Pırıl continues the traditional gender roles in terms of professional groups, game and toy selection as well as daily life activities.
An Analysis of a Local Production Cartoon in Terms of Gender Roles: Pırıl
anemon
Keywords: Toplumsal Cinsiyet; Toplumsal Cinsiyet Rolleri; Çizgi Film; Türkiye Yapımı; Nitel Araştırma; Gender; Gender Roles; Cartoon; Turkey Production; Qualitative Research