Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Bir Siyasetçi Profili: Ahmet Muhtar Fikri Bey (Gücüm) (1876-1930) - Yuca, İrşad Sami (Hakan YILMAZ, 2020)
Sosyal bilim sahasının önemli bir bölümü olan tarihte, biyografi çalışmaları genel manada popüler ve ilgi çekici bir alan olarak belirmektedir. Her ne kadar tarihsel açıdan önemli bir şahsiyetin hayat hikâyesi çalışmanın merkezine konularak ele alınmaya ve anlatılmaya gayret gösterilse de işin seyri başka mecralara akabilmektedir. Çünkü çalışmanın bütününde kişinin yaşadığı zaman aralığındaki bireysel tutum ve davranışları üzerinde izler bırakan ailesinin yanı sıra siyasi, kültürel, ekonomik, dini, sosyo-psikolojik ve benzeri birçok alanın da etkisi görülebilmektedir. Ayrıca biyografi çalışmalarında farklı disiplinler ile ilgili birçok yeni olay ve olgunun da keşfi yapılarak gün yüzüne yeni bilgiler çıkarılmaktadır. Bu çalışmada da benzer düşüncelerden hareketle II. Abdülhamid, II. Meşrutiyet, I. Dünya Savaşı, Milli Mücadele ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında Anadolu’nun Muş, Diyarbakır, Payas, Adana, Mersin ve Ankara ekseninde çok yönlü yapısıyla dolu bir hayat yaşamış, yakın dönem Türk tarihine önemli izler bırakmış olan Ahmet Muhtar Fikri Bey’in biyografisi ele alınacaktır.
An Adana Politician from Ottoman to Republic: Ahmet Muhtar Fikri (Gucum) Bey (1876-1930)
Keywords: Ahmet Muhtar Fikri Bey; Adana; Mersin; Biyografi; Siyaset