Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Argümantasyona İlişkin Görüşleri ve Argüman Kurma Becerilerinin Araştırılması - Aydemir, Selçuk; Karakaya Cırıt, Didem; Kaya, Songül; Azger, Ceylan (Muş Alparslan Üniversitesi, 2018)
The aim of this study is to exploring the pre-service science teachers’views of argumentation and theirargument development skills. 32Pre-service Science Teachers (PSTs) in the Department of Science EducationProgram participated in the study. An open-ended questionnaire, which isconsisted of six questions, was used to explore the PSTs’ views ofargumentation. In order to define their argumentdevelopment skills, semi-structured interviews based on competing theories wasimplemented with them. The data obtained from open-ended questionnaire andsemi-structured interviews was analyzed through content analysis method. Analytical framework developed by Erduran, Simon ve Osborne (2004) in convenient with Toulmin’s Argument Pattern was used to assess thequality of PSTs’ argumentation. The results showed that the PSTs’ views ofargumentation were moderate and their argument development skills were low.

Buçalışmanın amacı, Fen Bilgisi (FB) öğretmen adaylarının argümantasyona ilişkingörüşlerini ve argüman kurma becerilerini belirlemektir. Araştırmaya MuşAlparslan Üniversitesi, Eğitim Fakültesi FB Öğretmenliğinde öğrenim görentoplam 32 öğretmen adayı katılmıştır. Bu çalışmada, FB öğretmen adaylarınınargümantasyona ilişkin görüşlerini belirlemek için 6 sorudan oluşan açık uçluanket kullanılırken, argüman kurma becerilerini belirlemek için yarışanteoriler etkinliğine dayalı yarı-yapılandırılmış mülakatlar yapılmıştır. Açıkuçlu anket ve yarı-yapılandırılmış mülakatlardan elde edilen veriler içerikanaliz yöntemi ile analiz edilmiştir. Öğretmen adaylarının argüman kurmabecerilerine ilişkin elde edilen verilerin analizinde ise Toulmin’in ArgümanModeli esas alınarak Erduran, Simon ve Osborne (2004) tarafından geliştirilenve beş argüman seviyesinden oluşan ölçeğe göre analiz edilmiştir. Elde edilensonuçlar, öğretmen adaylarının genel olarak orta düzeyde görüşlere sahipolduklarını ancak düşük seviyede argüman kurma seviyelerine sahip olduklarınıgöstermiştir.
Exploring the Pre-Service Science Teachers’ Views of Argumentation and of Their Argument Development Skills
anemon
Keywords: Preservice Science Teachers; Argumentation; Science Education; Fen Bilgisi Öğretmen Adayları; Argümantasyon; Fen Bilgisi