ZÜBDETÜ’T-TEVÂRÎH’E GÖRE TİMURLU-MEMLÛK MÜCADELESİ - Erten, Kenan; Çıplak, Esra (Malatya Turgut Özal Üniversitesi, 2022)
Timurlular tarihinin Farsça kaynaklarından olan Zübdetü’t-tevârîh, Hâfız Ebrû (ö.1430) tarafından yazılmıştır. Timur döneminde, askeri ve siyasi politikalara yer verdiği eserinde Timur’un genişleme hamleleri anlatılmıştır. Kendisini Cengiz İmparatorluğunun doğal mirasçısı olarak gören Timur, Anadolu sınırlarına ulaştığında Erzincan Emirliği, Karamanoğulları, Dulkadıroğulları, Karakoyunlular ve Kadı Burhaneddin Devleti’nden kendisine itaat etmelerini istemiş Memlûk Devleti’ne de kalabalık bir elçilik heyeti göndermiştir. Memlûklerle ilk karşılaşmaları Berkûk döneminde başlamış ve onun 1400 yılı yazında Sivas, Malatya, Behisni, Ayntab’ı alarak güneye doğru ilerlemesi aynı yılın kışında Dımaşk önünde Memlûk Sultanı Ferec b. Berkûk’u mağlup etmesiyle bu münasebet son bulmuştur. Bu makalede Timur ile Memlûk sultanları Berkûk ve Ferec arasındaki diplomatik ve askeri münasebetler Zübdetü’t-tevârîh çerçevesinde incelenmiştir. Buna göre eserin ikinci cildinde ilgili kısımların çevirisi yapılarak siyasi ve askeri bilgilerin yanında coğrafî ve mimari bulgular da dikkat çekmiştir.
BAP-20-FEF-4902-07
Keywords: Hâfız Ebrû; Timur; Memlûk; Suriye Seferi; Osmanlı; Yıldırım Bâyezid