Değişen Kent Ailesinde Sevgi Anlayışları ve İlişkilerine Sosyolojik Bir Yaklaşım - Gül, Hatice (Muş Alparslan Üniversitesi, 2020)
Aile tarih boyunca değişerek varlığını sürdüren bir kurumdur. Ailenin toplumsal hayattaki değeri ve önemi günümüzde giderek daha belirgin hale gelmektedir. Zira aile ve ailenin ilişkili olduğu her türlü yapı, toplumsal değişimlerin etkisinde kalmıştır. İçinden geçtiği değişim süreçleri; ailenin iç yapısında, roller ve ilişkiler sisteminde çok boyutlu farklılaşmalara yol açmıştır. Ailenin uğradığı en köklü ve sarsıcı değişimler, modernleşme ve kentleşme süreçlerinde meydana gelmiştir. Modernleşme ve kentleşme süreçleri; aile üzerindeki etkilerini en çok sosyalleşme, güvenlik, ekonomi ve sevgi gibi özel boyutlarda göstermiştir. Kentleşme sürecinin etkilediği aile yapısında sevgi faktörü; yuvanın kurulmasından, devamına ve aile içi ilişkilere kadar hemen her boyutta çok önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmıştır. Bu bağlamda nitel yöntem ve tekniklerini benimsediğimiz çalışmamız, değişim sürecindeki ailede eşler arasındaki sevgi ve bileşenlerinin konumlanışı ile işleyişini özel bir önemle ele almaktadır. Ayrıca bu çalışma; Gaziantep kent ailesi örneğinde sevginin değişimle birlikte ortaya çıkan yeni anlamlarını ve işlevlerini, sevginin eşler arasında düzenleyici ilişkisel önemini ortaya koymayı hedeflemektedir.

Family is an institution that continues its existence by changing throughout history. The value and importance of family in social life is becoming increasingly apparent today. Because all kinds of structures that family and family are associated with have been affected by social changes. The change processes it went through have led to multidimensional differentiation in the family’s internal structure, roles, and relationships system. The most radical and shocking changes experienced by the family have occurred in the processes of modernization and urbanization. Modernization and urbanization processes have shown their effects on the family most in special dimensions such as socialization, security, economy, and love. In the family structure affected by the urbanization process, the love factor has emerged as a very important factor in almost every dimension, from starting a family to maintaining the family, and domestic relations. In this context, our study, in which we have taken qualitative methods and techniques, deals with special importance the positioning and functioning of the components of love and love among spouses in the family in the process of change. In addition, this study aims to reveal the new meanings and functions of love that emerge with change, and the regulatory relational importance of love among spouses in the case of Gaziantep city family.
A Sociological Approach to Understandings and Relationships of Love in the Changing Urban Family
dinbil
Keywords: Din; Aile; Değişim; Sevgi; Fedakârlık; Religion; Family; Change; Love; Sacrifice