Köroğlu Destanı’ndaki Anaerkil Ögelerin Karşılaştırmalı Bir İncelemesi - Çimen, Ünsal (My University, 2020)
Bu çalışma, Köroğlu Destanı’ndaki anaerkil ögeleri ortaya koymak suretiyle Türk kültürünün anaerkil geçmişine ışık tutma gayesindedir. Bu ögeler mezar, pınar, körlük, nar ve elma gibi, anaerkil kültürün izleri olarak görebileceğimiz ögelerdir. Bununla birlikte, bu ögeler pek çok kültürde görebileceğimiz kutsal evlilik ve tanrı/kralın kurban edilmesi kuttörenleri ile de ilgilidirler. Bu türden olguların birbirinden farklı kültürlerdeki varlığı, bize bunları karşılaştırmak suretiyle eksik parçaları tamamlama imkânı vermektedir. Bu sebeple, Köroğlu Destanı’ndaki anaerkil ögeleri daha iyi kavramak için böylesi bir karşılaştırma bu çalışmada da yapılmıştır.

This study aims to shed light on the matriarchal past of Turkish culture that can be traced in the Epic of Koroghlu. The matriarchal elements seen as the traces of matriarchal culture are a tomb, spring, blindness, pomegranate, and apple. These elements are also related to the rituals of the sacrifice to a god/king and sacred marriage which we can see in many other cultures as well. The existence of such phenomena in different cultures enables us to complete the missing pieces by comparing them. Therefore, such a comparison has also been made in the present study to better comprehend the matriarchal elements in the Epic of Koroghlu.
A Comparative Examination of the Matriarchal Elements in the Epic of Koroghlu