Jenerik Escherichia coli popülasyonunun tarımsal sularda hızlı tespiti için spektrofotometrik yöntem geliştirilmesi - Öztürk, Rabia (Muş Alparslan Üniversitesi, 2023)
Bu çalışmanın amacı, tarımsal suların mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi için spektrofotometrik yöntem geliştirilmesidir. Dört farklı kaynaktan alınan tarımsal su numunelerinde jenerik Escherichia coli popülasyonuna bakıldı. Geliştirilen spektrofotometrik model üzerinden belirlenmiş jenerik E. coli popülasyonlarının sonuçları ile geleneksel kültür tabanlı yöntemlerin [en muhtemel sayı (log MPN/100 mL), membran filtrasyon (log CFU/100 mL)] sonuçları arasındaki korelasyon karşılaştırıldı. Araştırma sonucunda inkübasyon zamanına bağlı (saat) kromajenik boya (DMSO) ekstraksiyonu sonrası spektrofotometrik (632 nm) okuma bazlı referans jenerik E. coli modelleri için hesaplanan R2 değerleri ATCC 25922 suşunun 12 saat sonunda (R2=0.9195) ve ATCC 35128 suşunun 10 saat sonundaki (R2=0.8647) bulundu. Ayrıca ekstraksiyon sonrası, OD632 okuma bazlı jenerik E. coli ATCC 25922 ve ATCC 35218 suşlarından elde edilen modellerle hesaplanan popülasyonları arasında yüksek lineer korelasyon (R2=1.00) mevcuttu. Elde edilen sonuçlarda tarımsal su numunelerinde jenerik E. coli popülasyonların belirlenmesinde kullanılan membran filtrasyon yöntemi ile geliştirilen spektrofotometrik yöntem arasındaki korelasyon orta yüksek bulundu (R2=0.684). Tarımsal sularda jenerik E. coli'nin tespitinde kullanılan membran filtrasyon yöntemi ile elde edilen sonuçlar, geliştirilen spektrofotometrik okuma bazlı yöntemle elde edilen sonuçlarla yakın değerler göstermiştir. Geliştirilen spektrofotometrik yöntem tarımsal sularda jenerik E. coli popülasyonunun hızlı tespitinde kullanılabilir.

The aim of this study is to develop a spectrophotometric method for determining the microbiological quality of agricultural waters. Generic Escherichia coli populations in four different agricultural water sources. Results of generic E. coli populations determined through the developed spectrophotometric model and traditional culture-based methods [most probable number (log MPN/100 mL), membrane filtration (log CFU/100 mL)] results were compared. After (DMSO) extraction, high linear correlation between populations calculated by models derived from generic E. coli strains ATCC 25922 and ATCC 35218 based on OD632 reads at 12 hours (R2=0.9195) and ATCC 35128 at 10 hours (R2=0.8647). The correlation between the membrane filtration method used in the determination of the scattering and the developed spectrophotometric method was found to be moderately high (R2=0.684). The results obtained with the membrane filtration method used in the detection of generic E. coli in agricultural waters showed close values with the results obtained with the developed spectrophotometric reading-based method. The developed spectrophotometric method can be used for rapid detection of generic E. coli population in agricultural waters.
Development of spectrophotometric method for rapid detection of generic Escherichia coli population in agricultural waters
Keywords: Gıda Mühendisliği; Food Engineering