Okul sporlarına katılan ortaöğretim öğrencilerinin öfke düzeyleri, sosyal uyum düzeyleri ile iletişim becerilerinin incelenmesi - Altıok, Yusuf (Muş Alparslan Üniversitesi, 2024)
Bu tezin amacı, okul sporlarına katılan ortaöğretim öğrencilerinin öfke düzeyleri, sosyal uyum düzeyleri ile iletişim becerilerinin incelenmesidir. Bu amaçla çalışmada öfke, sosyal uyum ve iletişim becerileri kavramları açıklanarak spor yapan ve spor yapmayan öğrencilerin bu becerilerinin ilişkisi incelenmek istenmiştir. Öfke kavramının yoğun olarak hissedildiği ergenlik döneminde spor yapan ve spor yapmayan öğrenciler üzerinde etkisi, sosyal uyum başlığı altında bu öğrencilerin okula uyum durumlarını ayrıca hem okul sporlarına katılan hem katılmayan öğrencilerin iletişim becerilerine yönelik çalışma yapılarak bu kavramlar arasındaki ilişkiler incelenmek istenmiştir. Veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Kişisel bilgiler formu yanında Ergenlerde Öfke Değerlendirme Ölçeği, Sosyal Uyum Ölçeği ve İletişim Becerileri Envanteri Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Muş ilinde öğrenim gören ortaokul öğrencileri oluştururken araştırmanın örneklem grubu muş ilinde öğrenim görüp okul sporlarına katılan (337) ve okul sporlarına katılmayan (332) öğrenciler oluşturmaktadır. Verilerin analizi Spss 22 programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırma da cinsiyet değişenine göre okul kurallarına uyma alt boyutunda anlamlı sonuçlara rastlanmıştır. Sınıf değişkenine göre 6. Sınıf öğrencilerinin okul kurallarına uyum noktasında anlamlı bir sonuca ulaşılmıştır. Ayrıca sınıf değişkenine göre 8. Sınıf öğrencilerinin öfke düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır.

The aim of this thesis is to examine the levels of social adaptation and communication characteristics at the focal level in secondary education participating in school sports. By explaining the concepts of anger, social harmony and communication schema, it was aimed to increase the relations between sports and non-sports activities. The effect of the spread of those who do sports and those who do not do sports during adolescence, when anger is intensely concentrated. Under the dominance of social harmony, the study of the school adaptation situations of these countries, as well as both participating in school sports and focusing on the areas of communication, has been asked to increase the growth between these concepts. A survey was formulated as a data collection tool. In addition to personal information formulas, the Adolescent Anger Assessment Scale, Social Adjustment Scale and Communication Skills Inventory Scale were used. The population of the research consists of those (337) who participated in school sports offered in Muş province and those (332) who did not participate in school sports in the learning methods group used during secondary school education in Muş. Data analysis was done with Spss 22 program. The research showed that school rules were not followed according to gender changes, while others were not permanent. According to the class variables, significant values were reached in terms of compliance with the school rules of the 6th grade. It is also found where storage levels are higher in 8th Graders depending on grade variability.
Examining the anger levels, social adaptation levels and communication skills of secondary school students participating in school sports
Sosyal Bilimler Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Keywords: Spor; Sports