Erkek Basketbolcularda Vücut Kompozisyonu ile Bazı Biomotor Özellikler Arasındaki İlişki - Şahin, Mehmet Furkan; Okut, Sedat (İbrahim ERDEMİR, 2025)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, erkek basketbolcularda vücut kompozisyonu ile bazı biomotor özellikler arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yöntem: Çalışmaya gönüllü olarak 20 erkek basketbolcu (Ortalama yaş: 22,05 ± 3,63 yıl) katılmıştır. Katılımcıların vücut kompozisyonu parametreleri ve biomotor performans testleri ölçülmüştür. Verilerin normalliği Shapiro–Wilk testi ile değerlendirilmiş, vücut kompozisyonu ile performans değişkenleri arasındaki ilişkilerin incelenmesinde Pearson korelasyon katsayısı (r) kullanılmıştır. Bulgular: Analiz sonuçlarına göre, yağsız kütle ve kas oranı; dikey sıçrama, sürat ve esneklik performansı ile anlamlı düzeyde pozitif ilişki göstermiştir. Yağ oranı ise dikey sıçrama, sürat ve esneklik performansı ile negatif yönde ilişkili bulunmuş, yüksek yağ oranının performans üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği belirlenmiştir. Sıvı oranı, esneklik ile pozitif yönde anlamlı ilişki göstermiştir; sıvı oranındaki artış, esneklik performansında artış ile ilişkilidir. Ayrıca vücut yoğunluğu; sırt kuvveti, sürat ve esneklik ile pozitif yönde ilişki göstermiştir. Özellikle yağsız kütle, dikey sıçrama, sprint ve esneklik ile güçlü bir ilişki sergilerken; kas oranı esneklik ile kuvvetli bir ilişki göstermiştir. Buna karşılık, yağ yüzdesi dikey sıçrama ve esneklik performansı ile negatif ilişki göstermiştir. Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, erkek basketbolcularda vücut kompozisyonunun temel biomotor performans parametreleri ile yakından ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır.
The Correlation Between Body Composition and Some Biomotor Characteristics in Male Basketball Players
Keywords: Atletik Performans; Basketbol; Vücut Kompozisyonu; Fiziksel Uygunluk