ENGELLİLER, YAŞLILAR VE BİLİŞİM ERİŞEBİLİRLİĞİ - Morkoç, Neriman; Erkoç, Beyza (Kocaeli Üniversitesi, 2023)
Toplumun her alanında bilişim teknolojileri ve bunun getirdiği imkanlar önemli olduğu gibi dezavantajlı gruplar olan yaşlılar ve engelliler için de önemlidir. Yaşlıların ve engellilerin sosyal hayata katılmaları ve ihtiyaçlarını karşılamak için bilişim erişebilirliğine ihtiyaçları vardır. İnternet kullanımı, dezavantajlı bireylerin hayatı üzerinde olumlu ve olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Bu noktada ailelere ve sorumlu kamu kuruluşlarına görevler düşmektedir. Engellilerin ve yaşlıların bilişim erişebilirliğine yönelik politikalar üreten devletler, kilit noktadadır. Özellikle dijital çağın her alanda genişlemesiyle bilişim erişebilirliğine duyulan ihtiyaç artmıştır. Bununla birlikte engelli bireylerin fiziksel olarak sosyal ortamlara katılmasının zorlaşmasıyla dijital platformlar aracılığıyla sosyalleşmeye yönelim artmaktadır. Bu çalışma yaşlıların ve engellilerin bilişim erişebilirliği noktasında hükümetlerin yaptığı politikaları, yaşlı ve engellilerin teknoloji hakkında bilinçlendirilmesinin önemini ve yaşlılarla engellilerin hayatında bilişim erişiminin etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca internet kullanımının engelli bireylerin hayatındaki sosyal katılıma katkısı araştırılmıştır. Bu nedenle çalışmamızda yaşlı ve engelli bireylerin internet kullanımının getirdiği sonuçlar ve bu yöndeki politikalar ile ilgili literatür çalışması yapılarak yaşlıların ve engelli bireylerin internet kullanımının önemi hakkında literatür derlemesi yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda engelli ve yaşlıların bilişim erişebilirliği noktasında gelişmeler olduğu fakat bunların yeterli düzeyde olmadığı görülmüştür.
People With Disabilities, The Elderly and Information Accessibility
Keywords: engelliler; yaşlılar; bilişim erişebilirliği; internet