Karate sporcularının beslenme alışkanlıklarının veağız-diş sağlığının değerlendirilmesi - Ferhatoğlu, Yakup (Muş Alparslan Üniversitesi, 2021)
Bu araştırmada, karate sporcularının beslenme alışkanlıkları ile ağız ve diş sağlığının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Türkiye'nin farklı spor kulüplerinde yer alan ve aktif spor yapan 110'u kadın, 120'si erkek olmak üzere toplam 230 karate sporcusu katılmıştır. Genel tarama yöntemi kullanılan çalışmada, araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Çalışmada yer alan katılımcılara demografik ve spor öz geçmişi 21, ağız ve diş sağlığı 11 ve beslenme alışkanlıklarına ilişkin 21 soru olmak üzere toplam 53 sorudan oluşan anket formu uygulanmıştır. Karate sporcularından elde edilen veriler, SPSS 22.0 paket programı kullanılarak frekans, yüzde analizleri ve ki-kare testi ile değerlendirilmiştir. Araştırmada karate sporcularının ağız ve diş sağlığı ile ilgili bulguları incelendiğinde, karate sporcularının % 65.7'sinin diş dolgusu, %48.3'ünün diş çekimi, %45.4'ünün diş çürüğü, %34.8'inin kanal tedavisi, %13'ünün diş kırığı, %1.9'unun diş teli, %1.4'ünün implant, %1.4'ünün diş taşı nedeniyle ağız ve diş sağlığı ile ilgili rahatsızlık yaşadığı tespit edilmiştir. Katılımcıların ağız ve diş sağlığı problemi yaşama durumlarının günlük hayatta tükettikleri içeceklere göre kıyaslandığında anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmektedir (p<0,05). Sporcuların sıvı tüketim alışkanlıklarının ise cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir (p<0.05). Bununla birlikte sporcuların beslenme alışkanlıklarının müsabaka kategorilerine göre bazı farklılıklar gösterdiği bulunmuştur (p<0.05). Demografik değişkenlere göre sporcuların ağız ve diş sağlıklarına ilişkin bulgular incelendiğinde, sporcuların diş hekimine gitme sıklıklarının cinsiyet, diş fırçalama sıklığı, anne eğitim düzeyi ve beden kitle indeksi değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur (p<0.05). Bunun yanı sıra sporcuların ağız ve diş sağlığı IV problemi yaşama durumlarının bazı demografik değişkenlere göre anlamlı farklılıklar gösterdiği görülmüştür. (p<0.05). Sonuç olarak, karate sporcuları beslenme alışkanlıkları ile ağız ve diş sağlığına dikkat etme düzeylerinin yüksek olmasına rağmen ağız ve diş sağlığı problemlerinin yaygın olarak görülmüştür. Bununla birlikte sporcuların beslenme alışkanlıklarının, diş hekimine gitme sıklıklarının, ağız ve diş sağlığı problemi yaşama durumlarının bazı demografik değişkenlere göre farklılık gösterebileceği söylenebilir.

It has been aimed to evaluate the nutritional habits and oral and dental health of karate athletes in this study. A total of 230 karate athletes, consisting of 110 female and 120 male, who attend different sports clubs in Turkey and doing active sports have participated in the research. In the study using general screening method, a questionnaire developed by the researcher has been used. A questionnaire consisting of 53 questions, including 21 questions about demographic and sports background, 11 questions about oral and dental health, and 21 questions about nutritional habits, was applied to the participants in this study. Data obtained from karate athletes were evaluated through frequency, percentage analysis and chi-square test using SPSS 22.0 package program. When the findings related to oral and dental health of karate athletes were examined, it was determined that 65.7% of karate athletes had dental filling problems, 48.3% had tooth extraction problems, 45.4% had tooth decay problems, 34.8% had root canal treatment problems, 13% had tooth fracture problems, 1.9 had dental problems due to braces, 1.4% had problems due to implant, and 1.4% to dental calculus. When the participants' oral and dental health problems are compared according to the drinks they consume in daily life, it is seen that there is a significant difference (p<0.05). It has been determined that the fluid consumption habits of the athletes do not differ significantly according to the gender variable (p<0.05). However, it has been found that the nutritional habits of the athletes showed some differences according to the competition categories (p<0.05). When the findings related to the oral and dental health of the athletes have been examined according to the demographic variables, it has been found that the frequency VI of going to the dentist of the athletes shows a significant difference according to the variables of gender, tooth brushing frequency, maternal education level and body mass index (p<0.05). In addition, it has been observed that the athletes' oral and dental health problems show significant differences according to some demographic variables. (p<0.05). As a result, although karate athletes pay a great attention to their nutritional habits and oral and dental health, oral and dental health problems are common among them. However, it can be said that the nutritional habits of the athletes, the frequency of going to the dentist, and the status of experiencing oral and dental health problems may differ according to some demographic variables.
Evaluation of nutritional habits and oral-dental healthof karate athletes
Keywords: Spor; Sports; Spor; Karate; Beslenme Alışkanlıkları; Ağız ve Diş Sağlığı; Sport; Karate; Nutritional Habits; Oral And Dental Health.