Suriyeli Sığınmacılara Yönelik Sağlık Politikaları - Gültaç, Aylin Sinem; Balçık, Pınar Yalçın (My University, 2018)
Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu tarihten bu güne kadar coğrafi konumu, tarihi ve misafi rperver tutumu sebebi ile birçok ülkeden sığınmacı, göçmen ve mülteci tarafından tercih edilmiştir. Bu makalede Suriye Cumhuriyeti’nde meydana gelen iç karışıklık sebebi ile Mart 2011 tarihinden Aralık 2017 tarihine kadar Türkiye’ye sığınan Suriye vatandaşlarına yönelik uygulanan sağlık politikalarının tarihsel olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Suriyeli sığınmacılara yönelik uygulanan sağlık politikalarının yasal dayanakları, bu politikaların gelişim ve uygulama süreci, Suriye’de meydana gelen iç karışıklıklardan etkilenen diğer bazı ülkeler ile karşılaştırma ve Türkiye’de uygulanan sağlık politikalarının uygulanma sonuçları incelenmiştir. Bu çalışma ile Türkiye’de sığınmacılara yönelik sağlık politikalarının gelişimine, uygulanmasına ve sonuçlarına dair bir bakış açısı kazandırmak ve bundan sonra sığınmacılara yönelik sağlık politikaları hakkında araştırma yapacak kişiler için bir temel oluşturmak amaçlanmaktadır.

Since the establishment of the Republic of Turkey, it has been preferred by asylum seekers, immigrants and refugees from many countries as a result of its geographical location, historical and hospitable attitude. In this article, it is aimed to evaluate the health policies applied to Syrian citizens who have taken refuge in Turkey from March 2011 until December 2017 as a result of internal turmoil in the Syrian Republic. For this purpose, the legal basis of the health policies applied to Syrian asylum seekers, the development and implementation process of these policies, comparison with some other countries affected by the internal turmoil in Syria and the results of the implementation of the health policies applied in Turkey were investigated. The aim of this study is to provide an overview of the development, implementation and results of health policies for asylum seekers in Turkey and to establish a basis for the people who will research the health policies for asylum seekers from now on.
Health Policy For Syrian Asylum Seekers
Keywords: Genel ve Dahili Tıp