Nicole Krauss’un Aşkın Tarihi Adlı Romanında Tarihi İzlekler - Kalay, Faruk (Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 2014)
Modern edebiyatta önemli Yahudi Amerikan yazarlarından olan Nicole Krauss Yahuditoplumundaki yabancılaşma, yalnızlık ve göç konularına değinir. Başarılı romanı olanAşkın Tarihi II. Dünya Savaşı süresince Holokost’a maruz kalan ve etkilerini hissedenYahudi karakterle ilgilidir. Tarihle bütünleşen bu karakterler gerçek hayattakiinsanlardan ve olaylardan esinlenmiştir. Krauss romanında postmodern teknikleri dekullanır. Örneğin iç içe anlatım tekniği okuyucuya romanın kurgusal mı yoksa gerçek miolduğu kuşkusunu doğurur. Romanın başkahramanı Amerika’da yaşayan Leo Gursky Naziler yüzünden memleketinden ve kız arkadaşından ayılmak zoruna kalan ve sevdiğikıza göre fantezi ile gerçeklik arasında sıkışıp kalan üç romanı kaleme alan yaşlı biradamdır. Krauss romanında tarih ile bugünü birbirine katan kurgusal bir dünya yaratır.Birçok eleştirmen de bu romanla ilgilenmiştir. Örneğin Lang romanı üç öbekleözetlemiştir: “tarih, ihtiyatlı eleştirel bir toplum ve tarihsel olaylarla kendileri arasındahayali bir bağlantı özümseyen çağdaş bir kitle” (2009: 43). Diğer bir taraftanIndependent gazetesi ise Krauss’un geçmişini kullanarak gerçekleri yazdığını ifade eder:“New York ve Kudüs, Oxford ve Londra arasında gidip gelen Krauss geçmişten gelenbirçok hikayeyi yeni bir gerçeklikle yaratmak adına birbiriyle nasıl ilişkilendireceğininyollarını arıyor” (2011: 30). Bu bağlamda yazarın tarihle olan ilişkisi azımsanamaz. Buçalışmada tarih ve karakterler üzerindeki tarihsel izlekler tartışılacaktır.
THE INSIGNIAS OF HISTORY IN NICOLE KRAUSS’S THE HISTORY OF LOVE
Keywords: Aşkın Tarihi; Nicole Krauss; Leo Gursky; Holokost