Okul Öncesi Dönemde Okul Hazır Bulunuşluğu: Sistematik Bir Derleme - Başaran, Mehmet; Aksoy, Belgin (My University, 2020)
Okul öncesi eğitim, çocuğun eğitim yaşantılarının temelidir. İlkokula geçiş sürecindeçocukların gelişimsel özellikleri ile akademik becerilerinin yeterliliği sıklıkla vurgulanır. Bubağlamda çocukların sosyal?duygusal, bilişsel, dil, psikomotor ve bilişsel gelişim açısındanokula hazır bulunuşluklarının sağlanması okul öncesi eğitiminin temel amaçlarından biriolmuştur. Bu araştırmanın amacı çocukların öğrenme yaşantıları üzerinde etkili olan okulhazır bulunuşluğu konusunu güncel verilerle sistematik bir şekilde incelemektir. Budoğrultuda 2014?2018 tarihlerinde, belirli veri tabanlarında, Türkçe veya İngilizceyayımlanan, çocukların katılımcı olarak yer aldığı toplam 58 araştırma makalesineulaşılmıştır. Ulaşılan makaleler incelenerek elde edilen bulgular ortaya çıkan temalara göreayrılarak sunulmuştur. Araştırma sonucunda alanyazında okul hazır bulunuşluğununçocuk, aile, eğitim kurumu ve öğretmen faktörleri açısından incelendiği ve bu faktörleriniçerisinde birçok değişkenin bulunduğu belirlenmiştir. Bu bulgular çocuğun okul hazırbulunuşluğunun farklı değişkenlerle incelenmesi gerektiğinin önemine işaret etmektedir.Gelecekte okul hazırbulunuşluğu konusuna ilişkin yapılacak araştırmalarda bütüncülgelişime odaklanılmasının çocuklara olumlu katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.

Preschool education is the foundation of the child’s education life. The proficiency of children’s developmental characteristics and academic skills are frequently emphasised during transition to primary school. In this respect, ensuring school readiness of children in terms of socio-emotional, cognitive, linguistic and psychomotor development has become one of the basic objectives of preschool education. The aim of the study is to make a systematic analysis of school readiness which is influential on children’s school life by using the existing data. In line with this purpose a total of 58 research papersincluding children as participants and published at certain databases either in Turkish or English between 2014-2018 were found. These research papers were reviewed, and the results were presented on theme basis. As a result of the research, it has been determined that school readiness in the literature is examined in terms of child, family, educational institution and teacher factors, and there are many variables in these factors. These findings suggest that it is necessary to analyse the child’s school readiness with different variables. It is believed that focusing on holistic development in researches on school readiness will make a positive contribution to children.
School Readiness in Pre-school Period: A Systematic Review