KADIN AKADEMİSYENLERİN CAM TAVAN SENDROMUNA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ - Eroğlu, Sultan Yavuz; Özoruç, Servet (My University, 2024)
Çalışma hayatında cinsiyet ayrımcılığının bir boyutu olan cam tavan kavramı, kadınların mesleki başarılarına ve yeteneklerine engel olan bir kavram olarak karşımıza çıkmakta ve kadınların aşılması güç olan engellerden biri olarak görülmektedir. Günümüzde de popülerliğini koruyan bu kavram ile ilgili birçok araştırma yapılmaktadır. Bu araştırmada da Spor Bilimleri Fakültesinde iş gören kadın akademisyenlerin akademik kariyer sürecinde cam tavan sendromuna ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden tek durum çalışması olarak desenlenmiştir. Amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını sporculuk geçmişi olan 11 kadın akademisyen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, yarı-yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Görüşme soruları arasında cam tavan sendromunu etkileyen etmenler göz önünde bulundurularak, akademisyen olmaya yönelik düşünceleri, erkek akademisyenlere eşit olanaklara sahip olmalarına yönelik görüşleri, cinsiyetlerinden dolayı yaşantılarına yönelik görüşleri, yöneticilerde erkek sayısının fazla olmasına yönelik görüşleri, kadınların toplumdaki yerine yönelik görüşleri, kadın akademisyenlerin yöneticileri tarafından desteklenmesine yönelik görüşleri ile mevcut ve ideal yöneticinin özelliklerine ilişkin görüşleri yer almaktadır. Toplanan veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, kadın akademisyenlerin akademik kariyer sürecindeki en temel problemi ataerkil toplum yapısından dolayı kadın erkek eşitsizliği sorunudur. Diğer taraftan, erkek egemenliğinin olmasından kaynaklı yönetici pozisyonlarında kadınların az yer aldığı bunun sebebinin de ataerkil bir toplumda kadınların varlığını hissettirememesinden kaynaklandığı görülmüştür. Diğer önemli bulguya göre, kadın akademisyenlerin kariyer ilerlemelerini sınırlayan yapısal ve kültürel engellerin varlığı da bu çalışmayla ortaya konulmuştur ve kadının toplumdaki yerinin değersiz olarak görülmesi bu çalışmanın en önemli bulgularındandır. Bu sonuçlar neticesinde, kadın akademisyenlerin daha üretken olmaları için daha adil ve eşitlikçi bir çalışma ortamı oluşturulması için politika ve uygulamaların gözden geçirilmesi önerilmektedir.
Keywords: Akademisyen, cam tavan sendromu, kadın., akademik kariyer