TÜRKİYE’NİN BÖLGESEL BARIŞ GİRİŞİMLERİ EKSENİNDE 17 EKİM 1933 TARİHLİ TÜRKİYE-ROMANYA DOSTLUK, SALDIRMAZLIK, HAKEMLİK VE UZLAŞTIRMA ANTLAŞMASI - Özalper, Mehmet (My University, 2019)
Balkan devletleri içerisinde önemli bir konuma sahip olan Romanya’nın Türkiye ile ilişkileri, özellikle Lozan Konferansı’nda, Kapitülasyonların kaldırılması ve Boğazların Statüsü konularında, Romanya’nın Türkiye’ye verdiği destekten ötürü olumlu yönde bir gelişim göstermiştir. Tarihsel süreç içerisinde birincil olarak, Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu Balkan Antantı sebebiyle, ikincil olarak da 1930’lu yıllarda Almanya ve İtalya’nın izlemiş olduğu yayılmacı politikanın Türkiye ve Balkan devletlerini birleşmeye sevk etmesi sebebiyle, Türkiye-Romanya ilişkilerinin bir ivme kazandığı gözlemlenmiştir. Türkiye bu yıllarda dış politikasının yönünü önemli ölçüde Balkanlara çevirmiştir. Bu bölgede oluşacak bir birliğin dünya barışı adına gerekli olduğuna inanılmıştır. Türkiye, Balkan birliğinin gerçekleşebilmesi için Romanya’nın müttefikliğini sağlamak adına Türk ve Romen yetkililerin Dünya ve Balkanlar’da barışı tesis etmek için yapmış oldukları görüşmeler sonuç vermiştir. İki ülke arasında 17 Ekim 1933 tarihinde antlaşma imzalanmıştır. İmzalanan bu antlaşma Türkiye için Balkan birliğine giden önemli bir adım olmuştur. Özellikle iki ülkenin Karadeniz kıyısı noktasında komşu olmaları ekonomik anlamda bir müttefikliği de beraberinde getirecektir. Bu çalışmamızda, Türkiye’nin bölgesel barışın tesis edilmesi noktasındaki çaba ve girişimleri, Romanya ile imzalanan 17 Ekim 1933 tarihli antlaşma bağlamında ele alınacaktır.

Balkan states which have a significant status in Romania's relations with Turkey, especially at the Lausanne Conference, the abolition of capitulations and the Strait of Status of issues, Romania for its support to Turkey have evolved in a positive direction. primarily in the historical process, Turkey is also in due Entente Balkans where, as secondary in 1930s Germany and Italy's expansionist policies that have followed the grounds that it referred to the merger of Turkey and the Balkan states, Turkey and Romania has been observed that gained a momentum of their relationship. Turkey has turned the direction of foreign policy in the Balkans significantly this year. It is believed that a union in this region is necessary in the name of world peace. Turkey, Romania to ensure the unity of the alliance to take place in the Balkans and Turkey and the Balkans, the Romanian authorities gave the world a result of negotiations they have done to establish peace. The Treaty was signed between the two countries on 17 October 1933. Ratification of this treaty is an important step for Turkey to the Balkan union. The fact that the two countries are neighbors at the point of the Black Sea coast will bring along an economic alliance. In this study, Turkey's regional peacebuilding point to the efforts and initiatives, will be discussed in the context of the Treaty dated 17 October 1933 signed with Romania.
Turkey’s 17 October 1933 Treaty of Turkey-Romania Friendship, Non-Agression, Justicehip and Reconciliation on the Basis of Regional Peace Initiatives