RUS FELSEFESİNDE YENİ-KANTÇILIK - Müminoğlu, Kasım (My University, 2018)
Rus felsefesinde Yeni-Kantçılığın birçok açıdan ele alınması gerektiği bir gerçektir. Yeni Kantçılığın , her yerde olduğu gibi, Rusya’da da ortaya çıkışını hazırlayan faktörler XIX. ve XX yüzyılın Batı siyasi ve toplumsal yaşamı olmuştur. Makalede Yeni-Kantçılığın Rusya’da doğuşuna öncül ük eden Aleksander İvanovich Vvedenskiy, İvan İvanovich Lapshin, Georgi Ivanovich Chelpanov, Georgi Davidovich Gurvitch, Hessen Sergey İosifovich, Boris Valentinovich Yakovenko, Fedor Avgustovich Stepun, Lappo Danilevski, Bogdan Aleksandrovich Kistyakovskiy, Boris Mihailovich Hvastov vb. gibi filozofların kendine has eleştirel felsefi düşünceleri ni inceleyeceğiz. Bu bağlamda, bu düşünürlerin sosyokültürel problemler üzerindeki sistematik arayışlarının temellendirilişi üzerine analitik yaklaşımlarını ortaya koymayı hedefliyoruz. Çünkü bu analitik yaklaşımlar Rus toplumuna oldukça fazla katkı sağlamıştır. Özellikle de hayatın kişisel yönleri, sorunun toplumsal yaşamda her şeyin bireysel bir karaktere sahip olduğu durumlarda, genelleştirici sosyal bilincin uygulanmasında bir başarı olarak görülebilir. Nitekim Rus Yeni-Kantçı filozofların Kant’ın kritisizmine getirdikleri kendine has sentetik çözümlemeleri Rus felsefesinin, Rus din felsefesiyle olan ilişkisinde, yeni görevlerini belirlemede belirleyici olmuştur.

It is a fact that New-Kantianism in Russian philosophy must be discussed in many ways. The factors that prepared the emergence of New Kantianism in Russia, like in all other places, were also western political and social life of the 19th and 20th centuries. In this article, we will examine unique critical philosophical considerations of philosophers like Aleksander İvanovich Vvedenskiy, İvan İvanovich Lapshin, Georgi Ivanovich Chelpanov, Georgi Davidovich Gurvitch, Hessen Sergey İosifovich, Boris Valentinovich Yakovenko, Fedor Avgustovich Stepun, Lappo Danilevski, Bogdan Aleksandrovich Kistyakovskiy, Boris Mihailovich Hvastov and so on who were pioneers of the emergence of New Kantianism in Russia. In this context, we aim to reveal the analytical approaches of these thinkers on the basis of systematic pursuits on sociocultural problems. Because these analytical approaches have brought many contributions to Russian society. In particular, the personal aspects of life can be seen as a success in the practice of generalizing social consciousness in cases when the problem is that everything has an individual character in social life. In fact, the peculiar synthetic solutions that the Russian New-Kantian philosophers brought to Kant's criticism were the determinant of Russian philosophy, in relation to the Russian philosophy of religion, in determining its new tasks.
NEW-KANTIANISM IN RUSSIAN PHILOSOPHY
Keywords: Felsefe