Arap ve İngiliz Atlarında Gebelik Oranını Etkileyen Bazı Faktörlerin Regresyon Ağacı Yöntemiyle İncelenmesi - Yılmaz, İsa; Taçyıldız, Seyhan Şerife Işık; Kaygısız, Ali (Kahramanmaras Sutcu Imam University, 2026)
Bu çalışma Türkiye’de yetiştirilen ve yarışlarda kullanılan Arap ve İngiliz atlarının gebelik oranlarının karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın materyalini Türkiyede yetiştirilen ve Türkiye Jokey Kulübü tarafından düzenlenen yarışlarda kullanılan ve yine bilgileri aynı kulüp tarafından kayda alınan ve yayınlanan atlara ait döl verimi kayıtları oluşturmuştur. Bu amaçla 2012-2024 yılları arasında 57 739 kayıt bilgileri kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesi regresyon ağacı yöntemlerinden Chi-Square Automatic Interaction Detection (CHAID) yöntemi ile IBM SPSS İstatistik 22.0 Paket Programında yapılmıştır. Yapılan değerlendirme sonucunda gebelik oranlarının yıllara göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Bu farklılıklar her iki at ırkında da son yıllarda gebelik oranlarının düşmesi ile meydana gelmiştir. Bu düşüşün nedenleri hakkında idare tarzı, bakıcı, bakım sistemi ve iklim değişikliği gibi sebepler söylenebilir.
Investigation of Some Factors Affecting Fertility Rate in Arabian and English Horses Using Regression Tree Method
Keywords: Arap atı; İngiliz atı; Gebelik oranı; Regresyon ağacı; CHAID yöntemi