Tokat Halk Sağlığı Laboratuvarında Ocak 2007‐Aralık 2009 Yılları Arasında Saptanan Bağırsak Parazitlerinin Dağılımı - Ataş, A.D.; Kuşcuoğlu, S. (My University, 2010)
Bu çalışmada, Ocak 2007‐Aralık 2009 tarihleri arasında Tokat Halk Sağlığı Laboratuvarına gönderilen 1868 dışkı ve 215 selofan bant incelemesinin sonuçları ve saptanan parazitlerin dağılımı retrospektif olarak değerlendirilmiştir. 722 (%38,7)'u kadın, 1146 (%61,3)'sı erkek olmak üzere toplam 1868 dışkı örneği nativ‐lugol ve çöktürme yöntemi (formol‐etil asetat) ile ince‐ lenmiş; 40 (%2,1)'ı kadın, 85 (%4,6)'i erkek olmak üzere 125 (%6,7) olguda bağırsak paraziti saptanmıştır. İncelenen 215 selo‐ fan bant örneğinin 86 (%40,0)'sı kadın, 129 (%60,0)'u erkek olgudan alınmıştır. Bu olgularda 6 (%2,8)'sı kadın, 11 (%5,1)'i er‐ kek olmak üzere toplam 17 (%7,9)'sinde bağırsak paraziti saptanmıştır. Dışkı inceleme sonuçları değerlendirildiğinde parazitle‐ rin türlerine göre dağılımı şöyledir: Giardia intestinalis 52 (%2,8), Entamoeba histolytica/dispar 15 (%0,8), Entamoeba coli 46 (%2,5), Hymenolepis nana 2 (%0,1), Taenia saginata 16 (%0,9), Ascaris lumbricoides 3 (%0,2) ve Trichuris trichura 1 (%0,05). Selofan bant inceleme sonuçları değerlendirildiğinde Enterobius vermicularis 17 (%7,9), Taenia saginata 3 (%1,4) olarak görül‐ müştür. Çalışma sonucunda, yoğun emek gerektirse de koprolojik incelemeler sırasında uygun boyama yöntemlerinin kullanıl‐ masının ve değerlendirmelerin deneyimli uzman personel tarafından yapılmasının, bağırsak parazitlerinin neden olduğu infeksiyonların gerek tanısına, gerekse ülkemizdeki görülme oranlarının belirlenmesine katkı sağlayacağı müşahede edilmiştir.
Keywords: article; feces; female; human; intestine infection; male; parasitology; prevalence; retrospective study; Turkey (republic); Feces; Female; Humans; Intestinal Diseases, Parasitic; Male; Prevalence; Retrospective Studies; Turkey