Rusya Federasyonu Yüksek Öğretim Kurumlarının Etkinlik Analizi - Selamzade, Fuad (Bitlis Eren Üniversitesi, 2021)
Bu çalışmanın amacı Rusya Federasyonu Yüksek Öğretim Kurumlarının etkinlik ölçümlerinin yapılmasıdır. Etkinlik analizleri Rusya Federal Devlet İstatistik Servisi`nden elde edilen 2018 yılı verileri ile Veri Zarflama Analizinin Charnes-Cooper-Rhodes (CCR) ve Banker-Charnes-Cooper (BCC) yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Çalışma sonucunda, CCR yöntemi ile yapılmış etkinlik analizinde 36 bölgenin yükseköğretim kurumu, BCC yöntemi ile yapılmış etkinlik analizinde 57 bölgenin yükseköğretim kurumu etkin olmuştur. Etkin olmayan bölgeler için geliştirilmiş potansiyel iyileştirme önerileri incelendiğinde tüm bölgelerde mevcut kaynaklar ile daha fazla çıktı üretilmesi gerektiği, fakat çıktı değişkenlerinden gelirin yeterli düzeyde olduğu ve değişime ihtiyaç olmadığı tespit edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda Rusya Federasyonu`nun Sibirya ve Uzak Doğu Federal Bölgelerinde lisansüstü eğitimin artırılması için politikaların geliştirilmesinin ve bu bölgelerde eğitim harcamalarının etkin kullanılmasının önemli olduğu tespit edilmiştir.
Efficiency Analysis of Higher Education Institutions of The Russian Federation
Keywords: Rusya Federasyonu; Yüksek Öğretim Kurumları; VZA