İran ve Türkistan'da İngiliz-Rus Mücadelesi (1856-1869) - Karadeniz, Yılmaz (My University, 2009)
İran ve Türkistan coğrafyası ondokuzuncu asrın son yarısında İngiltere ve Rusya'nın nüfuz mücadelesi sahasına dönüşmüştür. Kırım Savaşında Rusya'nın yenilmesi ve İran'ın aynı tarihte Herat'ı muhasara etmesi bu mücadeleyi hızlandırmıştır. Rusya, bu mücadelede İngiltere'yi doğrudan karşısına almamıştır. İngiltere ise hem Rusya'nın Kırım'da yenilmesi ve hem de topraklarını güneyde işgal ettiği İran'ın Herat'tan çekilmesiyle rahatlamıştır. Bu rahatlama fazla uzun sürmemiş, Rusya'nın Türkistan ve İran'da işgallere başlamasıyla bozulmuştur. Türkistan'daki Rus işgallerinin Hindistan'a yakın olması İngiltere'nin endişelerini arttırmıştır.

In nineteenth century, Iran and Turkhestan had become an area of population struggle of England and Russia. Being defeeted of Russia in the Crimea war in 1856, surrounding Herat of Iran had accelerated the struggle. Russia hadn't apposed to England directly on the other side England had become more comfortable with not only being defeated of Iran in the Crimea but also occupying Iran from the South side which forced Iran to come back from Herat. Later, these two states had attempted to political and economical rival in Iran and Turkhestan.
England and Russian Conflicts over Persian and Turkhestan (1856-1869)