Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmen adaylarının çok kültürlü eğitime yönelik tutumları (ilahiyat-eğitim DKAB karşılaştırması) - Coşkun, Mehmet Kamil (My University, 2012)
Arastırmanın amacı, İlahiyat Fakültesi ve Eğitim Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) Eğitimi Bölümü ögrencilerinin çok kültürlü eğitime yönelik tutumlarının belirlenmesi ve karşılaştırılmasıdır. Araştırmanın örneklemini 2010-2011 ögretim yılı Atatürk Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Selçuk Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültelerinde ve aynı üniversitelerin Eğitim Fakültelerinin DKAB Eğitimi Bölümlerinde ögrenim gören 219 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma, tarama modelinde betimsel bir araştırma olarak planlanmıştır. Araştırmada kullanılan ölçme aracı Ponterotto (1998) tarafından geliştirilen ve Yazcı, Başol ve Toprak (2009) tarafından Türkçeye uyarlanıp geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan Öğretmenlerin Çok Kültürlü Tutum Ölçeği (ÖÇTÖ) dir. Araştırmaya katılan ögrencilerin çok kültürlü eğitime yönelik tutumlarının olumlu olduğu, tutum düzeylerinin cinsiyet, ailenin ekonomik düzeyi, anne babanın eğitim düzeyleri, bölüme girilen ÖSS puanı, en son AGNO puanının yanı sıra, öğrenim görülen eğitim kurumunun türüne ve öğrencilerin yaşantılarının geçtiği yerin niteliğine göre anlamlı şekilde farklılaşmadığı gözlenmiştir.

The purpose of this study is to determine and compare attitudes of the students in the faculty of Divinity and the department of Religious Culture and Ethics towards multicultural education. The sample group was consisted of 219 students studying at Ataturk University, Ondokuz Mayıs University, Selcuk University and Uludag University in the 2010-2011 academic year. The research was designed as descriptive research. Teacher Multicultural Attitude Survey (TMAS) , developed by Ponterotto, Baluch, Greig, and Rivera (1998) and adapted to Turkish by Yazıcı, Başol and Toprak (2009), was employed as measurement tool. The students, participated in the research, show positive attitude towards multicultural education. On the other hand, students attitudes are not statistically significant in terms of gender, economic status of family, education level of parents, scores of the students during Student Selection and Placement (SSP) exam, ultimate General Weighted Average Grade (GWAG), types of educational institutions and attributes of the locations where students live in.
Prospective religious culture teachers attitudes towards multicultural education (Comparison of Divinity and Education)