Bitcoin Alternatif Yatırım Aracı ya da Hedge Enstrümanı Olarak Düşünülebilir mi? - Kuzu, Serdar; Çelik, İsmail Erkan (Muş Alparslan Üniversitesi, 2020)
After the spread and use of bitcoin as one of the cryptocurrencies that constitute the point of interest of the financial markets, the question of whether or not bitcoin can be evaluated as an investment tool or hedge instrument has begun to be raised. In the study, statistical analysis was made to reveal the long-term relationship between alternative investment instruments of bitcoin, which has the highest transaction volume from cryptocurrencies, and the findings related to this were discussed. Although there are many cryptocurrencies, Bitcoin is prominent in every respect, it is tried to be determined whether there is a co-integration between bitcoin and alternative investment instruments by using ARDL test.

Finansal piyasaların ilgi noktasını oluşturan kripto para birimlerinden bitcoin’in para birimi olarak yayılması ve kullanılmasından sonra herkesin aklında, bitcoin’in bir yatırım aracı olarak ya da hedge enstrümanı olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği sorusu yer almaya başlamıştır. Çalışmada kripto para birimlerinden en çok işlem hacmine sahip olan bitcoin’in alternatif yatırım araçları arasında uzun dönemli ilişkilerini ortaya koymak için istatistiki analiz yapılmış ve bununla ilgili bulgular tartışılmıştır. Birçok kripto para olmasına karşın Bitcoin’in her açısından önde gelmesi nedeniyle, bitcoin ile alternatif yatırım araçları arasında bir eş bütünleşmenin olup olmadığı ARDL testi ile ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Çalışmada Bitcoin ile alternatif yatırım araçları arasında geniş kapsamda ele alan salt bir çalışma görülmediğinden dolayı bu çalışmanın yapılmasına karar verilmiştir.
Can It Be Considered As Bitcoin Alternative Investment Instrument or Hedge Instrument?
anemon
Keywords: Bitcoin; Cryptocurrency; Stock Exchange; ARDL Boundary Test Method; Bitcoin; Kripto Paralar; Borsa; ARDL Sınır Testi Modeli