Hastane otellerinin yoksulluk, psikososyal destek ve tıbbi sosyal hizmet açısından değerlendirilmesi - Metin, Güler (Muş Alparslan Üniversitesi, 2023)
Hastane otelleri; il dışından gelmiş, kalacak yer sorunu yaşayan hasta ve hasta yakınlarına konaklama imkanı sunarak tedavi sürecine maddi ve manevi açıdan olumlu katkı sağlayan bir uygulama olarak ön plana çıkmaktadır. Çalışmanın amacı; hastane otellerinin yoksulluk, psikososyal destek ve tıbbi sosyal hizmet açısından değerlendirilmesidir. Çalışma, Van Bölge ve Eğitim Araştırma Hastanesinde görev yapan 10 sosyal hizmet uzmanı belediye bünyesindeki hasta konukevinde (hastane oteli) konaklayan 30 hasta ve hasta yakınlarıyla toplamda 40 katılımcı ile yapılmıştır. Nitel araştırma yöntemiyle 11 yarı yapılandırılmış mülakat soruları ile veriler toplanmış olup betimsel analiz tekniği kullanılarak MAXQDA programıyla analiz edilmiştir. Çalışma; Konukevine Yönlendirme Süreçleri ve Konukevi Hizmetleri teması altında toplanmıştır. Konukevine Yönlendirme Süreçleri teması altında 12 kod oluşturulmuştur. Katılımcılar, hastane otelinin olmamasının etkileri kodu altında yoğun görüş bildirmişlerdir. Konukevi Hizmetleri teması ise 3 kategoriden oluşturulmuştur. Olumlu düşünce; kişisel ihtiyaçların karşılanma hizmeti verilmesi, olumsuz düşünce; sabah kahvaltısının eksikliği, öneriler; hastanelere daha yakın olma ve hizmetin yaygınlaştırılması kodları altında yoğun görüş bildirmişlerdir. Yapılan görüşmeler sonucunda hastane otelleri hizmetinin sunulmasıyla; yoksulluğun etki alanlarının daraltma, psikososyal desteğin önemini arttırma ve tıbbi sosyal hizmetin uygulanabilirliğine katkı sağladığı görülmektedir.

Hospital hotels; it comes to the forefront as an application that provides a positive contribution to the treatment process financially and morally by providing accommodation to patients and their relatives who have come from outside the province and have accommodation problems. Purpose of the study; evaluation of hospital hotels in terms of poverty, psychosocial support and medical social service. The study was conducted with 10 social workers working in Van Regional and Training and Research Hospital, 30 patients staying in the patient guesthouse (hospital hotel) within the municipality and their relatives, with a total of 40 participants. Data were collected with the qualitative research method with 11 semi-structured interview questions and analyzed with the MAXQDA program using the descriptive analysis technique. Study; it is gathered under the theme of Referral Processes to the Guesthouse and Guesthouse Services. 12 codes were created under the theme of Referral Processes to the Guesthouse. The participants expressed intense opinions under the code of the effects of not having a hospital hotel. The Guesthouse Services theme was created from 3 categories. Positive thinking; providing services to meet personal needs, negative thinking; lack of breakfast in the morning, recommendations; they expressed intense opinions under the codes of being closer to the hospitals and expanding the service. As a result of the negotiations, with the provision of hospital hotels; it is seen that it contributes to narrowing the impact of poverty, increasing the importance of psychosocial support and the applicability of medical social work.
Evaluation of hospital hotels in terms of poverty, psychosocial support and medical social services
Keywords: Hastaneler; Hospitals ; Sosyal Hizmet