5.Sinif Kurmanci Ders Kitaplarindaki Hikâye Edici Metinlerin Çocuk Gerçekligi Açisindan Incelenmesi [KU] Ji Alîyê Rastîya Zarokan ve Vekolandina Metinên Vegêranê yên di Pirtûka Dersa Kurmancî ya Pola 5an da - Aydin, Rozerin (Bingol University, 2025)
Bu çalismanin amaci, 5. sinif Kurmanci ders kitaplarindaki hikâye edici metinleri ‘çocuk gerçekligi’ açisindan incelemektir. Bu amaç çerçevesinde söz konusu kitaplardaki hikâye edici metinler çocugun dogasina, ihtiyaçlarina, bakis açisina, ilgisine, dil ve anlam evrenine uygunluk durumu açisindan ele alinmistir. Çalisma nitel arastirma yöntemlerinden biri olan doküman incelmesine göre yürütülmüstür. Çalismanin materyalini, Millî Egitim Bakanliginca 2022-2023’ten bugüne 5. sinif Kurmanci dersi için okutulan kitaplardaki hikâye edici metinlerden olusmaktadir. Elde edilen veriler betimsel analizle çözümlenmis, sayisal verilerle ifade edilmis, tablolar halinde sunulmus ve yorumlanmistir. Çalismanin sonunda “Kurdî Kurmancî 5” ders kitabindaki hikâye edici metinlerin %66 oraninda çocuk gerçekligine uygunluk gösterdigi belirlenmistir. Elde edilen bu sonuç, bu ilkeyi gözeten metinlerin yaninda yeterince gözetmeyen metinlerin de yer aldigini, dolayisiyla incelenen Kurmanci ders kitaplarinin çocuk gerçekligini tam anlamiyla dikkate almadigini göstermektedir. [KU] Armanca vê vekolînê, metinên vegêranê yên ku di pirtûka dersa kurmancî ya pola 5an da cih digirin ji alîyê ‘rastîya zarokan’ ve vekolandin e. Li gor vê armancê lihevhatina metinên vegêranê yên vê pirtûkê li jer-hêmanên rastîya zarokan ên bi navê xweza, pêdivî, bergeh, hewes û gerdûna ziman û fehma zarokan ve hatîye vekolandin. Ev vekolîn li gor yek ji çesna rêbaza vekolîna çawanî (qualitative research methods) ya bi navê analîza dokumentan (document analysis) ve hatîye çêkirin. Materyala vê vekolînê ji metinên vegêranê yên di pirtûka dersa kurmancî ya pola 5an ya ku ji alîyê Wezareta Perwerdeya Neteweyî ve hatîye wesandin pêk tên. Daneyên ku hatine bidestxistin bi analîza teswîrî (descriptive analysis) ve hatine analîzkirin û bi daneyên jimarî ve hatine îfadekirin. Pasê ew bi tabloyan ve hatine pêskêskirin û sîrovekirin. Di dawîya vê vekolînê da rêjeya lihevhatina metinên vegêranê yên pirtûka dersa “Kurdî Kurmacî 5” li rastîya zarokan ji sedî
Keywords: Kurdish Language; Literature and Culture; Kürt Dili; Edebiyati ve Kültürü