Örnek Uygulamaları ile Kavram İlişkilendirme Aracı; Kavram Hacmi - Demirkuş, Nasip; Gülen, Salih (My University, 2021)
Öz: Kavramlar arasındaki ilişkilerin gösterilmesinde kullanılan kavram hacmi, fen bilimlerinde kullanılabilecek kavram ilişkilendirme araçlarından biridir. Kavram hacmi bir konunun tüm kavramlarının ana kavramlar etrafında aralarındaki ilişkiye göre dairesel olarak dağılımıdır. Bu araştırmada kavram hacmine yönelik bir derleme yapılmıştır. Araştırmanın amacı kavram ilişkilendirme aracı olan kavram hacminin örnekleri ile tanıtılmasını sağlamaktır. Bu kapsamda son altı yıldır kavram hacmine yönelik yapılan birkaç çalışmanın sonuçları ve kavram hacmi örnekleri sunulmuştur. Kavram hacmine yönelik yapılan çalışmaların incelenmesi sonucunda; özellikle fen eğitiminde kullanılan bir kavram ilişkilendirme aracı elde edilmiştir. Kavram hacminin kavramlar arası ilişkiyi belirlemeye olumlu etki ettiği tespit edilmiştir. Ayrıca kavramlar arasındaki ilişkinin belirlenmesinde kavram hacmi ve kavram haritasının benzer düzeyde başarı gösterdikleri belirlenmiştir. Bunların dışında kavram hacmi çiziminin oval veya dairesel olmasından dolayı katılımcıların çizimlerde zorlandıkları tespit edilmiştir. Eğitim öğretim ortamında kavram hacminin çiziminin önceden yapılarak kullanılması önerilmiştir.

The volume of concept used to show the relationships between concepts is one of the concept association tools that can be used in science education. Volume of concept is the circular distribution of all the concepts of a subject around the main concepts according to the relationship between them. In this research, a review was made on the volume of concept. The aim of the research is to introduce the volume of concept, which is the concept association tool, with examples. In this context, the results of studies on volume of concept and examples have been presented for nearly five years. As a result of examining the studies on the volume of concept; a conceptualization tool especially used in science education was obtained. It has been determined that the volume of concept has a positive effect on determining the relationship between concepts. In addition, it was determined that the volume of concept and the concept map showed similar success in determining the relationship between the concepts. Moreover, it was determined that the participants had difficulty in drawing because the volume of concept drawing was oval or circular. It is suggested that the volume of concept drawing in advance in the education and training environment can be used.
Concept Association Tool with Sample Applications; Volume of Concept