Etik Bir Değerlendirme Komşu Sevgisine Karşı Kutlu Bencillik - Bingöl, Zeynep Kantarcı (Nobel Akademik Yayıncılık, 2025)
Bu makalede Nietzsche’nin (1844-1900) özgeciliğe karşı bencilliği neden bir erdem olarak övgüye layık gördüğü incelenecektir. 19.yüzyılda Nietzsche Batı değer sistemini insan ve yaşam önünde engel teşkil ettiği için sert bir dille eleştirmektedir. Ona göre komşu sevgisi, merhamet, şefkat, eşitlik… gibi bayağılıkların yüceltilmesiyle birlikte insanın ihtişamı ve biricikliği, hayatın zenginliği ve çoğulluğu feda edilmektedir. Batının değerleri insanların zayıflıklarını, yetersizliklerini ve güçsüzlüklerini ön plana çıkarmakta, acıyı ve acımayı değerli görmekte, bedeni ve onun isteklerini hakir görmekte, başarıya ve zenginliğe karşı çile çekmeyi önemsemekte, yaratıcılığı baltalamaktadır. Mesela komşu sevgisi gibi bir değer, insana topluluk çıkarı için kendisinden vazgeçmesini öğütlemektedir. “Ben”i sevmenin kötü, “sen”i düşünmenin iyi olduğu söylenmektedir. Böylesi bir durum insanı kendisinden alıp götürmekte ve kendisine tahammül edemez hale getirmektedir. İnsan artık kendini sevmez, kendisini değerli görmez, kendinden uzaklaşır, “sen”i kutsallaştırır ve “sen”e sığınır. Oysa Nietzsche için “ben” tutkusunun olmadığı bir ahlak çürümüştür. Bu nedenle değişmesi gereken değerlerin başında komşu sevgisi gelmektedir.
AN ETHICAL EVALUATION: BLESSED SELFISHNESS AGAINST LOVE OF NEIGHBOR
Keywords: Nietzsche; Ahlak; Değerler; Bencillik; Özgecilik