Kıyamet Senaryoları: Sürdürülebilirlik Bağlamında Ekolojik Korku Filmlerinin Rolü ve Etkisi - Karaburun, Metin; Gülsün, Mustafa (My University, 2025)
Kıyamet senaryolarını konu edinen sinema yapıtları, izleyicilere insan-doğa ilişkisini sorgulama imkânı sunarken, sürdürülebilirlik bağlamında çevresel sorunlara dikkat çekmektedir. Ekolojik korku filmleri, insanlığın doğaya yönelik sorumsuz davranışlarının ve çevresel tahribatın yol açtığı dramatik sonuçları gözler önüne sererek, izleyicileri çevresel farkındalık geliştirme ve harekete geçme yönünde teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, ekolojik korku filmlerinin çevresel bilinç ve sürdürülebilirlik konularındaki rolünü irdelemek ve bu filmlerin toplumsal farkındalık oluşturma potansiyelini ortaya koymaktır. Çalışmada, \"Them\", \"Happening\", \"Gaia\" ve \"Honeydew\" gibi filmler üzerinden türün tematik unsurları betimsel içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Analiz edilen filmler, doğayı bir \"intikam gücü\" olarak tasvir ederek izleyicilere insanın doğaya karşı sorumluluklarını hatırlatmakta ve sürdürülebilirlik kavramının önemini vurgulamaktadır. Ayrıca, bu yapıtların, doğayı intikam peşinde koşan bir varlık olarak temsil ettiği ve insanın çevreye yönelik sorumsuz davranışlarının olumsuz sonuçlar doğurduğunu somutlaştırdığı tespit edilmiştir. Ekolojik korku filmlerinin çevresel bilinç artırma potansiyeli, film yapım süreçlerinde sürdürülebilir uygulamaların benimsenmesiyle daha da güçlendirilebilir. Bu tür yapımlar, ayrıca, çevre sorunlarının daha iyi anlaşılması amacıyla okullarda, üniversitelerde ve çevre örgütlerinde eğitim materyali olarak kullanılma potansiyeline sahiptir.
Apocalyptic Scenarios: The Role and Impact of Ecological Horror Films in the Context of Sustainability
Keywords: Film; Radyo; Televizyon; Çevre Çalışmaları