Türk şiirinde kullanılan Türkçeye yönelik metaforlar - Kolaç, Emine; Ulutaş, Nurullah; Süphandağı, İsmail (My University, 2012)
Bu araştırmanın temel amacı, Türk şirinde Türkçeye yönelik kullanılan metaforları belirlemektir. Araştırma, Cumhuriyet Dönem Türk Şiiri ile sınırlandırılmıştır. Şairlerin Türkçeye yönelik olarak ürettikleri metaforların aynı zamanda onların Türkçeye bakış açılan hakkında ipucu vereceği düşüncesi de Araştırmada belirlenen genel amaca ulaşmak için aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır: 1. Türk şiirinde Türkçeye gönü vermiş şairlerin şiirlerinde kullandıkları "Türkçe" ye yönelik metaforlar nelerdir? 2. Şairlerin kullandıkları "Türkçe" ye yönelik metaforlar, ortak özellikleri Bu araştırma, tarama modeline uygun olarak desenlenmiştir. Araştırma verileri, doküman incelemesi yöntemi ile toplanmıştır. Araştırma 1923 sonrası Türk şiiriyle sımrlandmlmıştır. 1923 sonrasında eser veren 28 şairin 117 şiiri bu amaca odaklı olarak incelenmiştir. Bulunan metaforlar betimsel analiz tekniği kullanılarak çözümlenmiş, elde edilen bulgular nicel olarak sunulmuştur.

Main purpose of the study is to determine metaphors about Turkish in Turkish poetry. The research is limited to the Republican Period Turkish poetry. It was thought that metaphors about Turkish reflect poets' perspective to the Turkish. This idea was one of the factors of realizing the study. The following questions were addressed to reach main purpose: 1.What are metaphors about Turkish in Turkish poetry used by poets set their heart on Turkish? 2.What are the conceptual categories of metaphors about Turkish in Turkish poetry used by poets ? This study was designed in accordance with survey model. Document analysis takes place in the qualitative research methods. The study is limited to Turkish Poetry after 1923.117 poems belong to 28 poets was examined in terms of this purpose. Metaphors which are the main data source of the study was analyzed with descriptive analyze technique. Findings were presented quantitatively.
The metaphors about Turkish language in Turkish poems
Keywords: Tarih