Tenis antrenörlerinin eleştirel düşünme ve empatik eğilimlerinin incelenmesi - Demirel, Rabia Nur (Muş Alparslan Üniversitesi, 2023)
Bu çalışmada tenis antrenörlerinin eleştirel düşünme ve empatik eğilimleri arasındaki ilişki incelenmiş ve bazı demografik değişkenlerin bu özellikler üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Nicel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilen bu araştırmada, Türkiye'de aktif olarak görev yapan 647 tenis antrenörü evren olarak kabul edilmiş ve amaçsal örneklem seçim tekniği ile ulaşılan 137 erkek ve 43 kadından oluşan toplam 180 tenis antrenörü gönüllülük esasına göre çalışmaya iştirak etmiştir. Verilerin toplanmasında kişisel bilgi formu, Eleştirel Düşünme Tutum Ölçeği ve Empatik Eğilim Ölçeği, analizlerinde "Bağımsız Örneklem t-Testi", "Tek Yönlü ANOVA", "Pearson Korelasyon Katsayısı" ve "Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi" testleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgular çerçevesine tenis antrenörlerinin eleştirel düşünme tutumları ile empatik eğilim becerileri arasında pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu, aylık gelir düzeyinin belli bir limitin altında olması durumunda eleştirel düşünme yetisinin bundan olumsuz bir şekilde etkilendiği ve ayrıca antrenörlük yılı deneyimi arttıkça denence kurma becerisinin de yükseldiği tespit edilmiştir. Cinsiyet ve medeni durum gibi bazı demografik değişkenlerin eleştirel düşünme yetisi ile empatik eğilim becerisi üzerinde anlamlı bir değişime neden olmaması olası bir durum olarak değerlendirilirken, eğitim düzeyi ve özellikle antrenörlük kademesinin artmasına karşın eleştirel düşünme yetisi ile empatik eğilim beceri düzeylerinin benzer seyretmesi, gerek antrenörlük kurslarının gerekse eğitim süreci aşamalarının içeriksel anlamda gözden geçirilmesi gerektiği savını öne çıkardığı düşünülmektedir.

In this study, the relationship between the critical thinking and empathic tendencies of tennis coaches was examined and the effects of some demographic variables on these characteristics were evaluated. In this study, which was carried out with the quantitative research method, 647 tennis coaches actively working in Turkey were accepted as the universe and a total of 180 tennis coaches, 137 men and 43 women, participated in the study on a voluntary basis. Personal information form, Critical Thinking Attitude Scale and Empathic Tendency Scale were used to collect data, and "Independent Sample t-Test", "One Way ANOVA", "Pearson Correlation Coefficient" and "Multiple Linear Regression Analysis" tests were used in their analysis. Within the framework of the findings, it was determined that there is a positive relationship between the critical thinking attitudes of tennis coaches and their empathic disposition skills, if the monthly income level is below a certain limit, the critical thinking ability is negatively affected by this, and as the experience of coaching years increases, the ability to set a hypothesis also increases. While it is considered as a possible situation that some demographic variables such as gender and marital status do not cause a significant change on critical thinking ability and empathic disposition skills, the fact that critical thinking ability and empathic disposition skill levels are similar despite the increase in education level and especially in coaching level. It is thought that it highlights the argument that the stages of the education process should be reviewed in context.
Examining the critical thinking and empathic tendencies of tennis coaches
Keywords: Spor; Sports