TÜRKİYE’DE SPOR BİLİMİ ALANINDA İŞİTME ENGELLİ BİREYLERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALARIN İÇERİK ANALİZİ (2008-2018) - Yılmaz, Atike (My University, 2019)
Bu araştırma, 2008-2018 yılları arasında Türkiye’de Spor Bilimi alanında işitme engelli bireylere yönelik yapılan tez ve makale çalışmaların çeşitli açılardan incelemesi amacı ile gerçekleştirilmiştir. Ulaşılan 8 doktora tezi, 21 yüksek lisans tezi, 31 makale çalışması araştırmaya dAhil edilmiştir. Araştırmada doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmalar, yıl, yöntem, örneklem türü, örneklem büyüklüğü, veri toplama araçları değişkenleri açısından incelenmiştir. Araştırma verilerinin sunulmasında içerik analizi yöntemi ve SPSS-17 programı kullanılarak frekans, yüzde hesaplaması yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, 2008-2018 yılları arasında yapılan toplam da 60 bilimsel çalışmanın on yıllık süre içinde yeterli sayıda olmadığı ve belirli yıllarda daha çok yapıldığı, yöntemsel olarak nicel yöntemlerin, örneklem büyüklüğünde 100 ve daha az katılımcı ile yapılan çalışmaların, veri toplama araçlarına göre ise ölçek/envanterin daha çok tercih edildiği, örneklem türüne göre ise yapılan çalışmalarda çoğunlukla işitme engelli öğrenciler ile gerçekleştirildiği belirlenmiştir. Bu manada işitme engelliler ile ilgili yapılan çalışmaların sayısının artması, karma ve nitel çalışmaların daha çok tercih edilmesi alanın teorisine katkı sağlayacak biçimde olması gerektiği önerilebilir.

This research was conducted to examine the dissertations, thesis, and academic articles carried out on deaf and hard of hearing individuals in the field of Sports Science in Turkey between the years 2008-2018 from various perspectives. 8 doctoral dissertations, 21 master’s thesis, and 31 academic articles were accessed and included in the study. Document review method was used in the study. The studies were examined in terms of variables of year, method, sample type, sample size, and data collection tools. In presenting the research data, frequency and percentage calculations were made using the content analysis method and SPSS-17 software. The research has concluded that 60 scientific studies, that were conducted between the years 2008-2018, were not adequate in the ten years period, they were carried out more in certain years; quantitative methods were preferred more regarding the methodology, the studies conducted with more than 0-100 participants were preferred more regarding the sample size, scale/inventory was preferred more regarding the data collection tools, and the studies were conducted mostly with deaf and hard of hearing students regarding the sample type. In this regard, it can be suggested that the number of studies to be conducted on deaf and hard of hearing individuals should be increased, mixed and qualitative studies should be preferred more, and further studies should be conducted in such a way that they contribute to the theory of the field.
A CONTENT ANALYSIS OF THE STUDIES CONDUCTED ON DEAF AND HARD OF HEARING INDIVIDUALS IN THE FIELD OF SPORTS SCIENCE IN TURKEY (2008-2018)
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Spor Bilimleri