Muş İlindeki Saplı Meşe (Quercus robur subsp. pedunculiflora) Yaprak ve Palamudu ile Bu Ağaçtan Elde Edilen Gezo Pekmezinin Antioksidan Aktivitelerinin Tayini - Boğa, Remzi (My University, 2013)
Serbest oksijen radikalleri vücutta sürekli olarak oluşturulurlar. Antioksidan mekanizmalar bu radikallerin zararlı etkilerini ortadan kaldırırlar. Bu oksijen radikalleri hücre hasarına yol açar, bu olaya “oksidatif stres” adı verilir. Bu çalışmada Muş ve Bitlis yöresindeki meşe ağacının (Quercus robur subsp. pedunculiflora) palamut, yaprak ve yapraklardan elde edilen gezo pekmezinin antioksidan aktivitelerinin miktarının tayini amaçlanmıştır. Bu ağacın palamut, yaprak ve gezo pekmezinin etanol ve su ekstreleri elde edildi. Elde edilen bu ekstrelerin antioksidan aktiviteleri ABTS, DPPH, ferik tiyosiyanat metodları ile belirlendi. Sonuçlar ise standart antioksidan olarak kullanılan BHA, BHT ve askorbik asit ile karşılaştırıldı. Palamut ekstrelerinin diğer ekstrelere göre yüksek antioksidan aktiviteye sahip olduğu belirlendi.
Keywords: Serbest radikaller; antioksidanlar; gezo pekmezi; meşe palamudu