Hücre bölünmeleri konusunda oyun temelli bağlantısız bilgi işlemsel düşünme odaklı etkinlikler: Ortaokul öğrencilerinin bilgi işlemsel düşünme becerilerini kullanma düzeyleri - Turan, Fatma Şahide (Muş Alparslan Üniversitesi, 2025)
Bu çalışma, hücre bölünmeleri konusu kapsamında gerçekleştirilen oyun temelli bağlantısız bilgi işlemsel düşünme (BİD) odaklı etkinliklerin, 7. sınıf öğrencilerinin BİD becerilerini nasıl kullandıklarını ve bu becerileri kullanma düzeylerini nasıl desteklediğini ortaya koymayı amaçlamıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılarak gerçekleştirilen çalışmaya 17 öğrenci katılmıştır. Çalışmada 6 hafta boyunca hücre bölünmeleri konusunda oyun temelli bağlantısız BİD etkinlikleri gerçekleştirilmiştir. Veriler, süreç boyunca alınan gözlemci notları, öğrencilerin tasarladığı oyunlar ve bu oyunların tasarım metinleri aracılığıyla toplanmıştır. Toplanan veriler, öğrencilerin BİD becerilerini nerede, nasıl (doğru veya yanlış) ve hangi düzeylerde (yetersiz, geliştirilebilir ve yeterli) kullandığını ortaya koymak amacıyla betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular, algoritmik düşünme ve yineleme becerilerinin öğrenciler tarafından en fazla sayıda doğru ve yeterli düzeyde kullanıldığını ortaya koymuştur. Aynı zamanda oyunlarda mantıksal düşünme becerisinin farklı düzeylerde (yetersiz, geliştirilebilir ve yeterli) uygulandığı, soyutlama ve örüntü tanıma becerilerinin ise öğrenciler için en fazla zorluk teşkil eden beceriler olduğu tespit edilmiştir. Çalışma, araştırmacılara ve fen eğitimcilerine oyun temelli bağlantısız BİD odaklı etkinliklerin sınıflarda kullanımına yönelik önemli bulgular ve katkılar sunmaktadır.

This study aimed to reveal how game-based unplugged computational thinking (ICT) focused activities carried out within the scope of cell divisions support 7th grade students' use of IC skills and the extent to which they use these skills. The study was carried out using a case study design, one of the qualitative research methods, with the participation of 17 students. In the study, game-based unplugged CT activities on cell division were carried out for 6 weeks. Data were collected through observer notes taken during the process, the games designed by the students, and the design texts of these games. The collected data were analyzed using the descriptive analysis method to determine where, how (correctly or incorrectly), and at what levels (insufficient, improvable, and sufficient) the students used their CT skills. The findings revealed that algorithmic thinking and iteration skills were the most frequently used correctly and at a sufficient level by the students. Additionally, it was found that logical thinking skills were applied at different levels (insufficient, improvable, and sufficient) in the games, while abstraction and pattern recognition skills posed the greatest challenges for the students. The study provides significant findings and contributions for researchers and science educators regarding the use of game-based, unplugged CT-focused activities in classrooms.
Game-based unplugged computational thinking focused activities on cell divisions: Secondary school students' levels of using computational thinking skills
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training