Tüketici Boykotu Katılım ve Katılmama Güdüleri Üzerine Nitel Bir Araştırma - Uysal, Adem (My University, 2025)
Bu çalışma, Türkiye'deki tüketicilerin 7 Ekim 2023 tarihinde İsrail’in Gazze’ye yönelik uygulamalarından sonra yapılan boykot çağrılarına nasıl yanıt verdiklerini, boykotlara katılma veya katılmama kararlarını etkileyen faktörleri ve bu kararların arka planındaki motivasyonları anlamayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, nitel araştırma yöntemlerinden biri olarak yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiş ve veri toplamak için yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma sorularının yanıtlanması için, çeşitli yaş, cinsiyet ve sosyo-ekonomik düzeylerden 18 katılımcı ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Veri analizinde tematik analiz yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma bulguları, boykota katılımı destekleyen ve karşıt görüşleri içeren temel temaları ortaya koymuştur. Boykota katılım motivasyonları arasında vicdani rahatsızlık, haksızlıklara karşı duyulan öfke, adalet duygusu, dini değerler, sosyal etkiler ve kültürel sorumluluklar öne çıkmaktadır. Öte yandan, boykota katılmama nedenleri incelendiğinde, katılımcılar devlet desteğinin yetersizliği, bireysel çabaların etkisizliği, alternatif ürünlerin sınırlılığı ve siyasi motivasyonlar gibi faktörleri boykottan kaçınma gerekçeleri olarak belirtmişlerdir.
Keywords: Sosyoloji; İktisat