KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASINDA İL YÖNETİMLERİNİN ETKİNLİĞİ: MALAZGİRT VE AHLAT İLÇE VALİLİKLERİ ÖRNEĞİ - Çetin, Mehmet Şirin (My University, 2026)
Toplumlar içinde bulundukları günü yaşarken ve geleceği tasarlarken atalarının kendilerine bıraktığı mirastan ilham alırlar. Kültürel miras olarak tanımlanan ve toplumsal bir hafızaya sahip olan değerlerin korunmasu bu açıdan önem taşımaktadır. Çalışma kültürel mirası koruma konusunda Türk İdare Teşkilatı’nda önemli bir yere sahip olan mülki idare amirliklerinin etkinliğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bunun için çalışma alanı olarak Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Malazgirt Meydan Savaşı’nın oluştuğu Malazgirt ve Ahlat İlçeleri’nin Kaymakamlıkları seçilmiştir. Çalışma nitel çalışma yöntemlerinden biri olan durum araştırmasını tercih etmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular, Malazgirt ve Ahlat müki idare amirliklerinin kültürel mirası korumada yeterli etkinlikle olmadıklarını ve istenen sonuçlara ulaşılması için bütçe, araç-gereç, nitelikli personel vb. eksikliklerin giderilmesi gerektiğini göstermektedir.
THE EFFECTIVENESS OF PROVINCIAL ADMINISTRATIVE AUTHORITIES IN THE PRESERVATION OF CULTURAL HERITAGE: THE CASE OF THE DISTRICT GOVERNORSHIPS OF MALAZGIRT AND AHLAT
Keywords: Tarih; Siyasi Bilimler; Kamu Yönetimi