BIST'te İşlem Gören Bankaların Sermaye Yeterliliklerine Göre Karşılaştırılması: WASPAS Yöntemi ile Uygulama - Rençber, Ömer Faruk; Avcı, Tunahan (Muş Alparslan Üniversitesi, 2018)
Küreselleşendünyamızda yaşanan finansal krizler ile birlikte bankacılık alanında denetim vegözetimin zorunlu bir hal aldığı görülmektedir. Bu amaç doğrultusunda 1974yılında yaşanan Dünya Petrol Krizi sonrası 1988 yılında Basel Komitesitarafından Sermaye Yeterlilik Uzlaşısı geliştirilmiştir. Türkiye'de 1989yılından itibaren Basel I, 2006 yılından itibaren Basel II standartlarınınkapsamlı versiyonu uygulanmaktadır. Çalışmanın amacı, BIST'te işlem görenbankaların sermaye yeterliliklerine göre karşılaştırılmasıdır. Çalışma, 2012-2017 yılları arasında BIST'te işlem gören 13 bankayı kapsamaktadır. Budoğrultuda bankaların sermaye yeterlilik oranları kullanılarak WASPAS yönteminegöre değerlendirilmiştir. Sonuç olarak sermaye yeterliliği açısından Albaraka, Kalkınma ve TSKB bankaları en iyi; QNB Finansbank ve Denizbank’ın ise geneldedüşük düzeyde oldukları görülmüştür. Yine, 2013 yılında sermaye yeterlilikdüzeyleri ile hisse senedi getirileri arasında anlamlı bir ilişki tespitedilmiştir.

In globalizing world, With the financial crises, it is observed that supervision and supervision in the field of banking becomeobligatory. The aim of this study is to compare the banks that are traded inBIST according to their capital adequacy. The study covers 13 banks traded inBIST between 2012-2017. In this direction, the capital adequacy ratios of thebanks were used and evaluated according to the WASPAS method. As a result, interms of capital adequacy, Albaraka, Development and TSKB banks are the best;QNB Finansbank and Denizbank were found to be generally low. Again, in 2013, asignificant relationship was found between capital adequacy levels and stockreturns.
Comparisons of Banks Processing on BIST According to Capital Sufficient: An Implementation with WASPAS Method
anemon
Keywords: Bankacılık; Sermaye Yeterliliği; WASPAS; Banking; Capital Adequancy; WASPAS