Evlilik Neyi Değiştirir? Kadın Girişimciler Üzerine Karşılaştırmalı Bir Uygulama - Türko, Esra Sena; Tulan, Duygu (Muş Alparslan Üniversitesi, 2019)
Buaraştırmanın amacı, evli ve bekar kadın girişimciler arasında çeşitlideğişkenler açısından farklılık bulunma durumunu araştırmaktır. Erzurum ilmerkezinde çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 200 kadın girişimciye anketuygulanmıştır. Veri seti Tek Örneklem Kolmogorov-Smirnov testi ve parametrikolmayan Mann-Whitney U testi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarıkadın girişimciler arasında 32 değişkenin sadece 4 tanesinde evli olma durumunagöre farklılık bulunduğunu göstermektedir. Evli girişimciler, bekargirişimcilere kıyasla daha düşük eğitim seviyesine ve daha yüksek yaşortalamasına sahiptir, daha çok çalışan istihdam etmektedir ve satışfiyatlarını belirlemede daha az zorlandığını ifade etmiştir. Diğer yandan evlive bekar kadın girişimciler arasında 28 değişkende istatistiksel olarak anlamlıbir farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir. Evli ve bekar kadın girişimcilerişletmeyi kurarken ve yönetirken benzer düzeylerde sorun yaşamıştır.

The aim of this research is to investigate the differences betweenmarried and single women entrepreneurs. A questionnaire is applied to 200 womenentrepreneurs operating in various sectors in Erzurum city center. Data set isanalyzed by using One Sample Kolmogorov-Smirnov test and non-parametricMann-Whitney U test. Analysis results indicate that mean ranks for two groupsdiffer significantly from each other only in 4 variables among 32 variables, according to marital status. Compared to single entrepreneurs, marriedentrepreneurs seem to have lower education level and higher average of age;employ more employees and have expressed less difficulty in determining salesprices. On the other hand, two groups do not significantly differ from eachother in 28 variables. Married and single women entrepreneurs encounteredproblems in the start-up phase in business management at similar levels.
What Does Marriage Change? a Comparative Survey on Women Entrepreneurs
anemon
Keywords: Kadın Girişimciliği; Kadın Girişimciler; Evlilik; Medeni Durum; Erzurum; Women Entrepreneurship; Women Entrepreneurs; Marriage; Marital Status; Erzurum