Ve Durgun Akardı Don Romanı ile Vurun Kahpeye romanlarında "savaş ve kadın" temasının irdelenmesi ve karşılaştırılması - Arslan, Şeyma (Muş Alparslan Üniversitesi, 2023)
Halide Edip Adıvar Türk edebiyatında, Mihail Şolohov ise Rus edebiyatında önemli bir yer edinmiş yazarlar arasında gösterilmektedir. Başta roman olmak üzere çeşitli türlerde eserler yazan Adıvar ve Şolohov'un birçok başarılı yapıtı bulunmaktadır. Bu çalışmada, kendi üslubunu yaratarak topluma rehber olmaya çalışan Halide Edip Adıvar ve Mihail Şolohov'un hayatlarına, edebi yaşamlarına ve inceleme konusu olan eserlerinin içeriğine değinilmiştir. Çalışmada Halide Edip Adıvar'ın Vurun Kahpeye, Mihail Şolohov'un Ve Durgun Akardı Don adlı eserleri incelenmiştir. Eserlerin konusu, temaları, kahramanları, mekansal ögeleri, olay örgüleri değerlendirilmiştir. Her iki eserde de pek çok temaya değinilmiştir. Ancak bu çalışmada bu iki eserin savaş ve kadın temalarını ne şekilde ele aldığının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışma dört ana bölümden oluşturulmuştur. Çalışmanın giriş bölümünde çalışmanın konusu, önemi, amacı ve içeriği hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde roman sanatından bahsedilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde eserlerin incelenmesine geçilmiştir.

Halide Edip Adıvar is among the writers who have an important place in Turkish literature and Mihail Şolohov in Russian literature. Adıvar and Sholokhov, who wrote works in various genres, especially novels, have many successful works. In this study, the lives of Halide Edip Adıvar and Mihail Şolohov, who try to guide the society by creating their own style, are mentioned, and the content of their works, which are the subject of analysis. In this study, Halide Edip Adıvar's Vurun Kahpeye, Mihail Şolohov's and Durgun Akardı Don were examined. The subjects, themes, heroes, spatial elements and plots of the works were evaluated. Many themes are mentioned in both works. However, in this study, it is aimed to examine how these two works deal with the themes of war and women. For this purpose, the study is composed of four main parts. In the introduction part of the study, information is given about the subject, importance, purpose and content of the study. In the second part, the art of the novel is mentioned. In the third part of the study, the works were examined. In the conclusion part of the study, the study was concluded by summarizing the subject, importance, purpose and content of the study.
Examination and comparison of the theme of "war and women" in Durgun Akardı Don novel and Hit Kahpeye novels
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature