Doğu Anadolu Bölgesinde Kaz Eti Üretiminde Organik Üretim Olanaklarının Değerlendirilmesi - Hanoğlu Oral, Hülya; Akbay, Kadir Cem (My University, 2020)
Bu çalışmada Doğu Anadolu bölgesinde organik hayvancılık ilkelerine benzer biryetiştiricilik ile yapılan ekstansif kaz yetiştiriciliğinin organik üretim koşullarına uygunolup olmadığı ve organik kaz eti üretim olanakları değerlendirilmiştir. Kazlar diğerkanatlılardan farklı verim özelliklerine sahip, hastalıklara karşı daha dayanıklı, barınakgereksinimleri daha az olan ve mera otlarını değerlendirebilen sindirim sisteminesahip bir kanatlı türüdür. Türkiye’de kaz yetiştiriciliğinin yerli ırklarla ve çoğunluklaküçük aile işletmelerinde yapılması, kazların diğer kanatlı hayvanlara göre hastalıklaradaha dayanıklı olmaları ve Doğu Anadolu bölgesinde iklim koşulları, su kaynakları vegeniş mera alanlarının bulunması, ekstansif olarak yürütülen kaz yetiştiriciliğininorganik üretim koşullarına uygun olabileceğini göstermektedir. Öncelikli olarak etüretimine yönelik olarak yapılan kaz yetiştiriciliği, meraya bağlı olarak ekstansifsistemle gerçekleştirilmekte, et üretimi kimyasal kullanılmamış doğal meralara dayalıolarak yapılmaktadır. Bölgede barınak koşullarının düzenlenmesi ve meraya ekyemleme için organik yem üretimi ve kullanımı ile organik kaz yetiştiriciliği mümküngörülmektedir. Bölgeye yönelik eko turizmin yaygınlaşması ve kaz etine talebinartması, organik kaz eti ihraç potansiyelinin yüksek olması nedeniyle organik kazyetiştiriciliği bölge hayvancılığının geleceği açısından önem taşımaktadır.

This study was evaluated whether extensive goose breeding performed using a breeding method that is similar to organic livestock principles in the Eastern Anatolia Region of Turkey is suitable for organic production conditions, and the potential for organic goose-meat production. Geese have efficiency properties different from those of other poultry species. They are resistant to diseases, require minimal shelter, and have a digestive system that can digest pasture grasses. The use of indigenous geese for goose breeding performed mostly in small family farms in Turkey, higher resistance of geese to diseases compared to other poultry species, and appropriate climate conditions as well as the presence of river resources and large pasture areas in the Eastern Anatolia region imply that goose breeding that is performed extensively is suitable for organic production conditions and can be transformed into an organic system. Goose breeding that is primarily conducted to produce meat is performed in extensive systems depending on the availability of pastures, and meat production is conducted depending on natural pastures where no chemicals are used. Organic goose breeding is possible by regulating the shelter conditions within the region and by producing and using organic feed as a supplement to pasture feeding. Because of the widespread ecotourism within the region, the increasing demand for goose meat and the high potential for exporting organic meat, organic goose breeding has become an important enterprise for the future of the regional stockbreeding.
Evaluation of Organic Production Possibilities in Goose-Meat Production in the Eastern Anatolia Region of Turkey