Zeyneb Fevvâz'ın el-Melik Kûruş adlı romanının teknik ve tematik açıdan incelenmesi - Keskin, Melik (Muş Alparslan Üniversitesi, 2025)
Modern Arap edebiyatının ve Nahda hareketinin en önemli kadın simalarından biri olan Zeyneb Fevvâz, 1846-1914 yılları arasında Lübnan, Suriye ve Mısır'da yaşamış bir yazar, şair ve entelektüeldir. İlk gençlik yıllarından itibaren edebiyata ilgi duyan Fevvâz; roman, tiyatro, biyografi, şiir ve ansiklopedik muhtevalı eserler vermiş, bunların yanı sıra gazete ve dergilerde de çok sayıda makale kaleme almıştır. Eserlerinde, İslamî çerçevede kadın hakları, kadınların eğitimi ve sosyal hayattaki rolü gibi konulara ağırlık vermiş; bu konuların dışında dinî, sosyal ve siyasi meseleleri toplumcu gerçekçi bir bakış açısıyla ele alarak toplumsal sorunlar üzerine görüşlerini dile getirmiştir. Çalışmamıza konu olan el-Melik Kûruş adlı roman, Zeyneb Fevvâz'ın edebî kişiliği, düşünce dünyası ve hayat felsefesinin bir özeti niteliğindedir. Fevvâz, bu romanında yaşadığı dönemin ve toplumun dinî, siyasî, sosyal meselelerini, tarihî bir dönem ve karakterler üzerinden edebî bir dille işlemiştir. Lübnan asıllı yazar, kaleme aldığı yazılarında kendi döneminin otoritelerine ve toplumsal yapısına yönelik eleştirilerini ve görüşlerini ortaya koymuştur.

One of the most important female figures of modern Arabic literature and the Nahda movement, Zeyneb Fawwaz was a writer, poet and intellectual who lived in Lebanon, Syria and Egypt between 1846-1914. Fawwaz, who had an interest in literature since her early youth, wrote novels, plays, biographies, poems and encyclopedic works, as well as writing numerous articles in newspapers and magazines. In her works, she focused on issues such as women's rights, education and their role in social life within the Islamic framework; in addition to these issues, she addressed religious, social and political issues from a social realist perspective and expressed her views on social problems. The novel al-Malik Kûruş, which is the subject of our study, is a summary of Fawwaz's literary personality, world of thought and philosophy of life. In this novel, Fevvâz dealt with the religious, social, political and communal issues of the period and society in which he lived, through a historical period and characters, using a literary language, and expressed his criticisms and views towards the authorities and social structure of his time.
Technical and thematical analysis of Zeyneb Fevvâz's novel named al-Malik Kûruş
Keywords: Dilbilim; Linguistics ; Din