Türkiye’de Suriyeli Sığınmacılara Yönelik Çözüm Önerileri ve Gerekçeleri: Bir Tematik Analiz Çalışması - Alparslan, Kenan (My University, 2025)
Türkiye’de Suriyeli sığınmacıların durumu son yıllarda toplumsal ve politik yapıyı önemli derecede etkilemiş, sığınmacılara yönelik politikalar ve çözüm arayışları kamuoyunun gündeminde merkezi bir konu haline gelmiştir. Mevcut literatürde, sığınmacılarla ilgili çözüm önerileri tartışılmış olsa da bu önerilerin gerekçeleriyle bütüncül biçimde ele alınması büyük ölçüde ihmal edilmiştir. Bu çalışma, Türkiye toplumunda Suriyelilere yönelik çözüm önerileri ve bunların gerekçelerini birlikte inceleyerek her iki boyutu eş zamanlı ele almayı amaçlamaktadır. Çevrimiçi bir form aracılığıyla iki açık uçlu soruya yanıt veren 70 katılımcının (Ort. = 28.66, SS = 8.88, %60 erkek) görüşleri tematik analizle değerlendirilmiştir. Çözüm önerileri geri dönüş, entegrasyon, geçici barınma, yasal-yönetsel düzenlemeler ve uluslararası iş birliği olmak üzere beş tema altında toplanmıştır. Gerekçeler ise ekonomik, sosyo-kültürel, güvenlik, insani/etik ve uluslararası-siyasi nedenler etrafında şekillenmiştir. Bulgular, ekonomik ve kültürel tehdit algılarının dışlayıcı çözümleri desteklediğini; insani ve etik gerekçelerin ise daha kapsayıcı politikaları teşvik ettiğini göstermektedir. Çalışma, kamuoyu bilgilendirmesi, entegrasyon politikaları ve uluslararası iş birliğinin önemine işaret etmektedir.
Proposed Solutions and Underlying Justifications Regarding Syrian Refugees in Turkey: A Thematic Analysis
Keywords: Siyasi Bilimler; Sosyoloji; Uluslararası İlişkiler