Çevre Haberciliği, Sürdürülebilirlik ve Sosyoloji: Dijital Gazetelerde Yer Alan Orman Yangını Haberleri Üzerine Nitel Bir İnceleme - Karaburun, Metin (My University, 2026)
Dijital gazetecilik, çevre sorunlarının toplumsal olarak anlamlandırılmasında bir bilgi üretim alanı olmasının yanı sıra sosyokültürel pratik olarak da görülmektedir. Bu durum da çevre haberciliği ve sürdürülebilirlik arasında güçlü bir bağın olduğunu gözler önüne sermektedir. Çünkü sürdürülebilirlik sadece doğal kaynakların korunması konusunda değil, aynı zamanda çevre konusunda toplumsal bir bilincin oluşmasını da sağlamaktadır. Bu bağlamda çalışmada, dijital ortamdaki gazete haberlerinde orman yangınlarına ilişkin oluşturulan söylemlerin sürdürülebilirlik, ideolojik çerçeve, sosyolojik boyut ve toplumsal etkiler bakımından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 25 Haziran 2025 ile 25 Temmuz 2025 tarihleri arasında Türkiye’de en çok tıklanırlığa sahip gazetelerinden olan Hürriyet, Milliyet ve Sözcü’nün dijital uygulamalarında yer alan, amaçlı örneklem ile seçilen orman yangınlarıyla ilgili 3 haber, nitel içerik analizi ve söylem analizi yöntemleriyle incelenmiştir. Bu bağlamda orman yangını haberlerinin genel olarak olay odaklı ve dramatik bir dil üzerinden kurgulandığı görülmüştür. Ayrıca çevre haberciliğinin sadece afetlerin anlık etkilerine değil, aynı zamanda sebep-sonuç ilişkisi, insan-doğa etkileşimi ve politika bağlamlarına da dikkat çektiği tespit edilmiştir.