ÇOCUK HAKLARININ GÖLGESİNDE GAZZE'NİN UNUTULAN ÇOCUKLARI - Avcı, Alperen (My University, 2024)
Bu araştırma, İsrail saldırıları neticesinde Gazze’li çocukların karşılaştığı zorlukları, yaşadıkları insan hakları ihlallerini ve Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi (BMÇHS) kapsamında bu haklara ulaşmada karşılaştıkları engelleri incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın önemi, Gazze’deki çocukların yaşadığı acil duruma dikkat çekmek ve uluslararası toplumu harekete geçmeye teşvik etmektir. Bu araştırmada veriler, nitel araştırma veri toplama tekniklerinden biri olan doküman incelemesi ile toplanmış ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma kapsamında doküman olarak 7 Ekim’den itibaren İsrail Gazze saldırılarını ele alan gazete haberleri incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini Anadolu Ajansı, Trt Haber, Independent Türkçe, Euronews gibi gazetelerde yer alan haberler oluşturmuştur. Bu örneklem de Anadolu Ajansı ve TRT Haber, Türkiye’nin resmi haber kaynakları olarak bilinir ve geniş bir kitleye ulaşırken, Independent Türkçe ve Euronews ise farklı bakış açıları ve uluslararası bir bakış açısı sunarak çeşitlilik sağlanmaktadır. Gazete haberlerinden elde edilen bulgulara göre Gazze’deki çocuklar, insanlığın ve çocuğun en temel hakkı olan yaşama hakkına dahi erişememekte ve birçok haklarından mahrum bırakılmaktadırlar. Araştırmada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının uluslararası hukukun çeşitli yönleriyle çeliştiği ve acil önlemler alınması gerektiği vurgulanmakla birlikte, mevcut durumun son bulması için öneriler sunulmaktadır.
Keywords: Hukuk; Gazze; Çocuk Hakları; BMÇHS; İsrail-Gazze Çatışması